Farlig trend

Kappkjører med navi-anlegget

Navigasjonsanlegget er et nyttig hjelpemiddel, men nå viser en ny undersøkelse at mange gasser på ekstra for å slå ankomsttida som navigasjonen beregner.

TRIGGER KONKURRANSE-INSTINKTET: Spesielt unge bilførere innrømmer at de har gasset ekstra på for å forsøkt å slå tidspunktet for ankomst som angis i navigasjons-anlegget. Foto: Colourbox
TRIGGER KONKURRANSE-INSTINKTET: Spesielt unge bilførere innrømmer at de har gasset ekstra på for å forsøkt å slå tidspunktet for ankomst som angis i navigasjons-anlegget. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At navigasjonsanlegget i moderne biler er et nyttig instrument for å finne fram til nye og ukjente steder, er det liten tvil om. Det gir deg mulighet til å konsentrere deg om kjøringen i stedet for å sjekke vanlige kart.

Unge bilførere verst

Nå viser en undersøkelse som Gjensidige har gjennomført blant 3 600 bilister over 18 år, at navigasjonen også kan ha en negativ side: Nå du legger inn stedet du skal til, beregner anlegget samtidig ei tid for når du vil ankomme stedet.

Nesten halvparten av alle unge bilførere under 30 år som selskapet har spurt, innrømmer at de en eller flere ganger har kappkjørt med navigasjonsanlegget. Det vil ofte si at de har tråkket ekstra på gasspedalen for å slå den tiden som anlegget har beregnet som ankomsttid. For å slå navigasjonsanlegget må du som regel bryte fartsgrensen.

FRAMME OM 11 MINUTTER: Når du legger inn stedet du skal til i navigasjons-anlegget, beregnes samtidig tid for ankomst og gjenstående kjøretid. Det er denne mange forsøker å slå. Foto: Rune Korsvoll
FRAMME OM 11 MINUTTER: Når du legger inn stedet du skal til i navigasjons-anlegget, beregnes samtidig tid for ankomst og gjenstående kjøretid. Det er denne mange forsøker å slå. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Flere menn enn kvinner

Men det er ikke bare konkurranseinstinktet til unge bilførere som blir trigget av dette. Rundt 23 prosent av alle bilførere svarer at de har tråkket ekstra på gassen for å slå anlegget i bilen. Ikke overraskende er de langt flere menn en kvinner som lar seg utfordre av tidsestimatet som dukker opp på skjermen.

At spesielt 49 prosent av de unge bilførerne svarer at de har forsøkt å slå navigasjonssystemet på tid, bekymrer Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Må bryte fartsgrensen

- Jeg kan forstå at mange ønsker å komme fortest mulig fram, og at det er fristende å vise GPS-en at du er raskere enn den tror. Det må imidlertid ikke gå på bekostning av trafikksikkerheten, sier han.

- Når fokuset er på det digitale kartet framfor på veien foran deg, kan det fort bli trafikkfarlig. I tillegg må du ofte bryte fartsgrensene for å kunne «vinne» over GPS-en. Høy fart og ufokusert kjøring er en fryktelig dårlig kombinasjon, sier Voll, som slår fast at når du sitter bak rattet er ikke det viktigste å vinne, men å komme trygt fram.

BRYTER FARTSGRENSEN: - Dersom du skal slå tidspunktet navigasjonen i bilen har beregnet for ankomst, må du som regel bryte fartsgrensen, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige. Foto: Gjensidige
BRYTER FARTSGRENSEN: - Dersom du skal slå tidspunktet navigasjonen i bilen har beregnet for ankomst, må du som regel bryte fartsgrensen, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige. Foto: Gjensidige Vis mer

Han får støtte av Geirr Tangstad-Holdal, daglig leder i Trafikksikkerhetsforeningen, som påpeker viktigheten av at oppmerksomheten er på veien og ikke på skjermen mens du kjører:

- Når en ny undersøkelse fra forsikringsbransjen viser at 60 prosent av foreldrene, mange med små barn, har hatt oppmerksomheten på skjermen og ikke på veien, er det alvorlig. Dette kommer i tillegg til mange andre forstyrrelser som mobilbruk, bruk av sosiale medier og selfies bak rattet. Det har akkurat vært skolestart med mange nye barn langs veien. Da er det ekstra uheldig at skjermen tar oppmerksomheten bort fra veien, sier Tangstad-Holdal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer