World Car Awards 2020

Kåret til verdens beste bil

«Billigmerke» vant hovedpremien, men norske elbil-kunder kan likevel glise forventningsfullt og bredt.

WORLD CAR OF THE YEAR: Kia Soul EV (to f.v.) og Porsche (representert av både 911 (gul bil), men først og fremst elektriske Taycan) tilbyr brennhete norgesbiler, som vant prestisjepriser på World Car Awards i april. Foto: WCOTY
WORLD CAR OF THE YEAR: Kia Soul EV (to f.v.) og Porsche (representert av både 911 (gul bil), men først og fremst elektriske Taycan) tilbyr brennhete norgesbiler, som vant prestisjepriser på World Car Awards i april. Foto: WCOTY Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kia har blitt sett på som et rimelig bilmerke - kanskje til og med som et billigmerke. Men nå har bilprodusenten fra Sør-Korea virkelig fått ting til å svinge.

Elbilene Soul EV og e-Niro og gode garantiordninger har blant annet bidratt til populariteten her til lands. I april gikk dessuten merket til topps i prestisjekåringen «Car of the Year», på det som skulle være bilmessa i New York.

Av alle ting var dette for en bil som ikke er på det norske markedet. Den store SUV-en Kia Telluride er nemlig spikret sammen for å tilfredsstille det amerikanske markedet, hvor de ironisk nok kaller SUV-er i denne størrelsen for mellomstore.

«Norske biler» ruler

Men. Da er naturligvis ikke den bilen så interessant her på berget. Det er det de andre bilene i kåringen som er. På «World Car Awards» deles det nemlig ut priser i fem forskjellige klasser - «Årets luksusbil», «Årets sportsbil», «Årets urbane bil» og «Årets bildesign», i tillegg til den nevnte hovedkategorien.

Det er her de norskvennlige bilene stjeler overskriftene (du må sveipe til høyre, om du leser på mobil):

World Car Awards

Kategori Vinner 2. plass 3. plass
Årets bilKia TellurideMazda CX-30Mazda 3
Årets luksusbilPorsche TaycanMercedes-Benz EQCPorsche 911
Årets prestasjonsbilPorsche TaycanPorsche 718 Spyder/Cayman GT4Porsche 911
Årets urbane bilKia Soul EVMini ElectricVolkswagen T-Cross
Årets bildesignMazda 3Peugeot 208Porsche Taycan
WORLD CAR OF THE YEAR: Kia Telluride finnes ikke på det norske markedet, men vinnerne av de andre kategoriene gjør det til de grader. Foto: WCOTY
WORLD CAR OF THE YEAR: Kia Telluride finnes ikke på det norske markedet, men vinnerne av de andre kategoriene gjør det til de grader. Foto: WCOTY Vis mer

For det første stikker den nye elektriske sportbilen Porsche Taycan, som tusenvis av nordmenn enten har siklet etter og/eller bestilt, av med to av fem priser - både i klassen for luksus og prestasjon (sportsbiler).

URBAN: Nye Kia Soul EV ble kåret til årets bybil av World Car of the Year-juryen. Foto: Øystein B. Fossum
URBAN: Nye Kia Soul EV ble kåret til årets bybil av World Car of the Year-juryen. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer

For det andre er det Kia, nok en gang, som stikker av med prisen for Årets urbane bil. Der er det elektriske Soul som kan sole seg i glansen. I tillegg ser vi både Mini Electric og Peugeot 208 (både elektrisk og fossildrevet) på topplistene i kategoriene.

Samtidig som markedet nå tilbyr stadig flere helelektriske biler, ser vi nå at de også blir anerkjent med gjeve priser rundt om i verden - også på en så ikke-norsk kåring som «World Car Awards».

POPULÆR I NORGE: Tidligere toppalpinist Aksel Lund Svindal er én av dem som har markedsført Porsche Taycan i Norge. Nå har den vunnet to priser World Car Awards. Foto: Fred Magne Skillebæk
POPULÆR I NORGE: Tidligere toppalpinist Aksel Lund Svindal er én av dem som har markedsført Porsche Taycan i Norge. Nå har den vunnet to priser World Car Awards. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Beste design

Til sist var det Mazda som stakk av med prisen for beste design. Som du kan se i bildelenken nedenfor, har japanerne fra Fuchu gjort helt spesielle designgrep med vinnerbilen, Mazda 3.

Designeren mener farger og fasong på Mazda 3 gjør at den skiller seg ut i historien. Det er i hvert fall vi enige i.

Mazda gjorde det meget sterkt i år, da de også noterte seg med andre- og tredjeplassen i hovedkategorien «World Car of the Year».

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer