Kjempebøter og prikker lurer i 2004

Når de nye satsene trer i kraft 1. januar 2004 er det akkurat ett år siden sist satsene for fartsoverskridelser og andre brudd på veitrafikkloven ble kraftig oppjustert. I tillegg kommer prikkene.

Publisert
Sist oppdatert
Kjører du 135 kilometer i timen forbi dette skiltet kan det fra 1. januar koste deg 6.000 kroner samt to prikker på førerkortet.
Kjører du 135 kilometer i timen forbi dette skiltet kan det fra 1. januar koste deg 6.000 kroner samt to prikker på førerkortet. Vis mer
Overtredelse av dette skiltet vil koste deg 4.000 kroner samt to prikker på førerkortet.
Overtredelse av dette skiltet vil koste deg 4.000 kroner samt to prikker på førerkortet. Vis mer


Til neste år blir det enda farligere å kjøre for fort. Bøtenivået for de groveste overskridelsene økes betraktelig. Det samme gjelder til dels kjøring på rødt lys, brudd på vikepliktsreglene og ulovlige forbikjøringer. Økningen blir utført som et ledd i å styrke trafikksikkerheten.

Prikkker

Ikke nok med at du blir flådd til skinnet med de nye bøtene. Til neste år kommer også det nye prikksystemet. Dette kommer i tillegg til bøtene og vil føre til at førerkortet ryker før eller senere hvis du ikke klarer å innrette deg etter fartsgrensene. Da blir det med andre ord ikke mulig å bare betale regningen å være like glad.

Dette gir prikkker

Det er fire typer overtredelser som gir prikker:

1. Fartsovertredelser.

Overtredelse av fartsreglene når fartsgrensen på stedet er 60 km/t eller lavere og overtredelsen er på mer enn 10 km/t.

Overtredelse av fartsreglene når fartsgensen på stedet er 70 km/t eller høyere og fartsoverskridelsen er mer enn 15 km/t

2. Kjøring i strid med trafikklyssignal med fast eller blinkende rødt lys

3. Ulovlig forbikjøring

4. Overtredelse av vikepliktsregler

Overtredelser skal i hovedskal registreres med to prikker. Fartsoverskridelser skal registreres med én prikk dersom den ikke er over 15 km/t når fartsgrensen på stedet er 60 km/t eller lavere, eller fartsoverskridelsen ikke er over 20 km/t når fartsgrensen på stedet er 70 km/t eller høyere.

Den som får åtte prikker eller mer i løpet av tre år vil miste retten til å føre motorvogn i seks måneder.

Lykke til på veien til neste år!

  • Oversikt over de nye satsene for fartsoverskridelser finner du her
  • .
  • Oversikt over de nye satsene andre trafikkforseelser finner du her
  • .

  • Forelegg-guiden.

  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer