Kjenner du igjen bilskiltene?

Det er mange forskjellige bilskilt å se på norske veier. Her gir vi deg oversikten over hvor de stammer fra.

ALLE ER NORSKE: I denne saken får du oversikten. Fotomontasje: Dinside.no
ALLE ER NORSKE: I denne saken får du oversikten. Fotomontasje: Dinside.no Vis mer
Publisert

De norske kjennemerkene for kjøretøyer finnes i flere ulike varianter. Mest vanlig er de ordinære hvite skiltene med svart skrift som brukes på ordinære biler, lastebiler og busser.

Det er også fullt mulig å finne ut hvem som eier bilen så lenge du har registreringsnummeret.

Mange bileiere ønsker også gjerne en spesiell bokstavkombinasjon. Se hvilken som er mest ettertraktet!

Svarte skilt med gul skrift: Skilt for anleggskjøretøy. Et vanlig syn på kjøretøyer ved norske flyplasser. Kjører ikke på offentlige veier. Omfatter traktorer, snøscootere og ulike flyplass- og havnekjøretøy. NB! Kjøretøy på Svalbard bruker også slike skilt, da alle veiene der er privateide.

Foto: Olavsplates/Wikimedia Commons
Foto: Olavsplates/Wikimedia Commons Vis mer


Svarte skilt med hvit skrift: Skilt til biler brukt innen bilsport, for eksempel rallybiler. Man kan kjøre lovlig på veien til og fra trening eller konkurranse. Det må betales årsavgift og ansvarsforsikring, men man slipper avgiften ved registrering, og betaler bare moms på kjøpet. Det er også krav om at man har personlig lisens fra Norges Bilsportforbund. Under kjøring må man ha med vognkort, lisens og bekreftelse fra klubben på treningstider.

Foto: Olavsplates/Wikimedia Commons
Foto: Olavsplates/Wikimedia Commons Vis mer


Grønt skilt med svart skrift: Skilt til varebil. Bilene kan ha inntil tre sitteplasser.

Foto: Olavsplates/Wikimedia Commons
Foto: Olavsplates/Wikimedia Commons Vis mer


Blått skilt med gul skrift: Skilt til diplomatbil.

Foto: Olavsplates/Wikimedia Commons
Foto: Olavsplates/Wikimedia Commons Vis mer


Rødt klistremerkeskilt med svart skrift: Midlertidig skilt, gjerne privat prøvekjøring.

Foto: Olavsplates/Wikimedia Commons
Foto: Olavsplates/Wikimedia Commons Vis mer

Rødt skilt med hvit skrift: Midlertidig skilt, som regel brukt av bilforhandlere. (Bilde mangler)


Hvitt skilt med svart skrift og røde felter i endene med vertikale tall med hvit skrift: Eksport/turistskilter.

Foto: Olavsplates/Wikimedia Commons
Foto: Olavsplates/Wikimedia Commons Vis mer


Oransje skilt med svart skrift: Militære kjøretøy. Disse er fritatt for veiavgift.

Foto: Olavsplates/Wikimedia Commons
Foto: Olavsplates/Wikimedia Commons Vis mer


Hvitt skilt med svart skrift: Alminnelige biler, busser og lastebiler. Mellom bokstavene og sifrene var det i perioden 1993 til 2012 et kontrollmerke (også kalt oblat), som viste at alle forhold knyttet til kjøretøyet var i orden da merket ble utstedt, som betalt årsavgift, forsikring i orden, godkjent EU-kontroll og at det ikke foreligger begjæring om avskilting.

Motorsykler, mopeder, mopedbiler, tilhengere, campingvogner og lignende har skilt med to bokstaver og fire sifre. Disse var det ikke oblat på.

Biler som drives av elektrisitet, gass og hydrogen har fått egne bokstavserier og knyttes ikke til geografisk sted. Det har imidlertid alltid vært mulig å få vanlige geografiske skiltnummer dersom man har spurt om dette på lokalt biltilsyn ved nyregistrering.

Fra november 2019 har det også vært mulig å få geografiske skiltnummer hos forhandler.

Du er ikke bundet av din lokale bokstavkombinasjon, men kan spørre om en annen eksisterende.

Skiltene du ser flest av i trafikken. Foto: Jamieson Pothecary
Skiltene du ser flest av i trafikken. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Hvitt skilt med svart skrift og kun én bokstav foran tall: Kjennemerke for veteranbiler fra 1970 eller tidligere. Kan ha historisk utforming eller være produsert i moderne utforming.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer


Hvitt skilt med svart skrift og bokstaven A eller O etterfulgt av tall: Kjennemerker for representasjonsbiler tilhørende Det Kongelige Hoff. Hoffet disponerer serien A-1 til A-20 og O-1, det siste brukes kun i Bergen. Ved transportoppdrag uten kongehusets medlemmer ombord, og ved salg benyttes ordinære kjennemerker.

Ser du et slikt skilt, hører bilen etter alt å dømme til det kongelige hoff. Foto: Olavsplates/Wikimedia Commons
Ser du et slikt skilt, hører bilen etter alt å dømme til det kongelige hoff. Foto: Olavsplates/Wikimedia Commons Vis mer

Personlige skilter

I 2017 ble det mulig å bestille personlige bilskilter på bilen din. Det koster 9000 kroner og pengene brukes på sikkerhetstiltak langs veiene.

Skiltet må bestå av minst to, maks sju tegn inkludert mellomrom og budskapet kan ikke være støtende. Bilskiltet er knyttet til deg personlig og kan overføres til ny bil dersom du ønsker det. Dette gjelder også bedrifter. Det gjøres enkelt på din side på vegvesen.no.

Kjøretøyet vil fortsatt også ha et vanlig bilskilt. Det anbefales å bytte til det ordinære skiltet utenfor skandinavia.

PERSONLIG: De siste årene har man kunne ha sine helt egne, personlige skilt på norske kjøretøy. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PERSONLIG: De siste årene har man kunne ha sine helt egne, personlige skilt på norske kjøretøy. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Fun fact:
1. november 2006 kom en ny type kjennemerker som har en blå nasjonalitetsstripe på venstre side. Stripen har et norsk flagg og bokstaven «N», og tilfredsstiller Wienkonvensjonen som Norge har sluttet seg til. Konvensjonen har krav om nasjonalitetsmerking på kjennemerker og det skal brukes både foran og bak.

Om man av ulike årsaker, primært kosmetiske, ønsker å bytte til nytt kjennemerke, kan dette bestilles nytt fra Statens Vegvesen, og koster 140 kroner for to skilter. Man må levere inn de gamle kjennemerkene.

Kilde: Olavsplates/Wikipedia

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer