Ukens Veteran: 1991 Alfa Romeo Sprint Zagato

Kjøpte kongens gamle bil. Så begynte snøballen å rulle

Arnulf Stakkestad (40) har sydd sammen en bilsamling som dirrer av testosteron og illsinte hestekrefter. Med ett unntak, da.

BRA SAMLING: Arnulf Stakkestad (40) har 36 sylindre, 21 liters slagvolum og mer enn 1500 hestekrefter. Og da har vi ikke tatt med vinterbilen, en BMW X3. Foto: Paal Kvamme
BRA SAMLING: Arnulf Stakkestad (40) har 36 sylindre, 21 liters slagvolum og mer enn 1500 hestekrefter. Og da har vi ikke tatt med vinterbilen, en BMW X3. Foto: Paal Kvamme Vis mer
Publisert

Det er som om englene synger idet perleporten åpner seg. Mannsfiguren ved inngangen ønsker oss velkommen, han slår faderlig ut med hendene og viser vei inn i det ukjente. Mens vi går innover, mot lyset, kjenner vi at kroppen blir fylt av sannhet, av glede. Det har vært en lang reise, men nå har vi kommet frem, til himmelriket.

Til Haugesund.

«Il mostro»

Mannen som akkurat har åpnet garasjeporten er Arnulf Stakkestad. De siste årene har 40-åringen bygget opp en gloriøs, liten bilsamling, der spesielt én av bilene frem- kaller måpende blikk der han kommer kjørende: Alfa Romeo Sprint Zagato.

- Så vidt jeg vet er dette den eneste på skilter i Norge, sier Stakkestad.

Som er befriende ærlig når han omtaler bilen, som i Italia ble kalt «Il mostro» - monsteret.

- Det er en skranglekasse, sier han.

- Den er veldig rå - det er jo en racingbil, egentlig. Lyddemping finnes ikke, racingunderstellet klikker og klakker og dunker, det er mye lyd. Du hører alt. Byggekvali- teten er tvilsom, men kjøreopplevelsen er helt outstanding.

Kostet en formue

Da den nesten utenomjordiske SZ ble introdusert på Geneve-messen i 1989, tenkte nok mange at det der kommer aldri til å bli noe annet enn en frekk designstudie. Men Alfa Romeo hadde store planer for SZ.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer