Kjør sikkert med campingvogn

Det er ikke bare å hekte en campingvogn på draget og reise på tur, for med et hus på slep forandrer bilen seg - og det er mye du må passe på før du kan reise.

Kjør sikkert med campingvogn
Publisert

Med førerkort klasse B kan du, som 18-åring, sette deg bak rattet på bilen og hekte på en tilhenger. Men selv om det er hovedregelen er det begrensinger; for vogntoget skal ikke overskride en totalvekt på 3.500 kilo, og tilhengeren skal ikke veie mer enn egenvekten til bilen, eller den maksimalvekt som er oppgitt i bilens vognkort.

Det betyr at selv om førerkortreglene gir anledning til å føre vogntog med en totalvekt på 3.500 kilo, kan bilens vekt og bilens maksimale tillatte tilhengervekt sette begrensninger som er lavere. I bilens vognkort står det oppført hva tillatt vogntogvekt er og hva som er maksimal totalvekt på tilhenger.

Pass vekten

Når du kobler en campingvogn til bilen øker bilens bakakseltrykk med mellom 40 og 100 kilo - vekt det er så lett å glemme når bagasjerommet proppes fullt av alskens ferieutstyr. Resultatet kan bli at bilens maksimale bakakseltrykk overskrides.

Selv om det er god plass i vogna er det ikke bare å laste inn. Det er viktig at du ikke overskrider vognens maksimalt tillatte vekt. Last ikke vogna opp til det maksimale med bagasje, men la det være igjen omlag 100 kilo til vann, gass og andre ting du ikke tenker over.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.