Kjøreegenskaper

Mitsubishi Lancer Evo 8 gjør svært god figur på bane, men det er nok først på grusveien denne bilen vil vise hva den virkelig er god for.

Publisert
Sist oppdatert

Lancer Evo 8 er selvsagt firehjulsdrevet, i likhet med Impreza. Og det er ikke en hvilken som helst teknologi som sørger for at Evo 8 har konstant drift på alle fire. Vi har ikke ambisjoner om å forstå den avanserte teknologien i detalj, men noe har vi fått med oss.

Spesielle differensialer

Blant annet har vi forstått at to av de tre Evo 8-differensialene er svært avanserte. Senterdifferensialen har blant annet to funksjoner som forkortes ACD (Active Center Differential) og LSD (Limited Slip Differential). Disse teknologiene innebærer at differensialen kan styres hydraulisk på grunnlag av signaler fra en rekke givere, deriblant rattvinkel, hjulhastighet og G-sensorer. Avhengig av signalene som mottas, fordeles krefter fremover og bakover. Om ønskelig kan også differensialen låses.

Mer kraft til ytre bakhjul

Bakdifferensialen er også svært avansert. Blant annet har Mitsubishi tatt i bruk en teknologi de kaller Super AYC (Active Yaw Control). Også AYC mottar signaler fra de overnevnte giverne og fordeler kraften mellom bakhjulene på grunnlag av disse.

En av de største fordelene med AYC er at den bidrar til å motvirke understyring, noe som kan oppstå ved hard kjøring av firehjulsdrevne biler. Når AYC registrerer at bilen er inne i en sving, flyttes krefter fra indre til ytre bakhjul. Dermed vil ytre bakhjul bidra til å skape en viss grad av overstyring, noe som medvirker til å nøytralisere understyringen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer