Kjører du med farlige dekk?

Det er ikke alle som har tatt bilen fra vinter til sommerføre.

RIKTIG DEKK TIL RIKTIG ÅRSTID: Vinterdekk hører vinteren til. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB
RIKTIG DEKK TIL RIKTIG ÅRSTID: Vinterdekk hører vinteren til. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi skriver endelig juni, og sommeren har lagt seg over store deler av landet. Er du en av dem som fortsatt kjører rundt på vinterdekk, eller kanskje ikke aner hva slags dekk du har på bilen?

Aner ikke hva de kjører med

Det kan være trafikkfarlig, skriver forsikringsselskapet If i en pressemelding. I en undersøkelse forsikringsselskapet har gjort, kommer det fram at åtte prosent har vinterdekk på bilen i juni og juli. Fem prosent har helårsdekk, mens tre prosent ikke aner hva slags dekk de kjører med.

Kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If, sier i pressemeldingen at gummiblandingen og mønsteret på vinterdekkene som er lagt for å kjøre på snø og is, kan være trafikkfarlige i sommervarmen.

– Gummien i vinterdekk er mykere enn i sommerdekkene. Dette gir drastisk lengre bremselengder og dårligere stabilitet i svinger. Mønsteret på tvers i et vinterdekk er dessuten laget for å få godt grep på snø og is. I et sommerdekk er det langsgående riller. De er der for å transportere bort vann, og er helt nødvendige for å unngå eller redusere effekten av vannplaning, sier han.

-Ingen helårsdekk

Kommunikasjonssjefen sier også at det ikke er noe som heter helårsdekk.

– En del tror at såkalte overgangsdekk eller kontinentale vinterdekk fungerer året rundt i Norge. Dette er vinterdekk som er laget for å tåle noen tilfeldige besøk på snøføre. Disse dekkene vil jeg si er hverken er fugl eller fisk for norske forhold. Her i landet er det to tydelige dekksesonger, og det er derfor nødvendig med to hjulsett som er tilpasset hver årstid.

Så er det heller ikke alle som tar seg bryet med å bytte dekk i det hele tatt, uansett føre.

Kommunikasjonssjefen sier i pressemeldingen at forsikringsselskapet får inn skader fra sjåfører som kolliderer i januar på sommerdekk, og sier at de kjører med slike dekk hele året.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer