Elbiler og økonomi

Kjører gratis for 3 milliarder i bommene

Gratis bompasseringer er imidlertid bare én av fordelene som har gjort elbiler populære i Norge. Bare i 2018 vil elbileierne «spare» 10 milliarder kroner.

HAR FÅTT MYE GRATIS: Elbilene har fått en mengde insentiver for å bli populære i Norge. Gratis lading, parkering, bommer og avgifter er blant fordelene. Foto: NTB Scanpix
HAR FÅTT MYE GRATIS: Elbilene har fått en mengde insentiver for å bli populære i Norge. Gratis lading, parkering, bommer og avgifter er blant fordelene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside.no har gjort beregninger på hvor mye staten og kommunene «sponser» de elektriske bilene i 2018. Gratis bompassering, i tillegg til null nybilavgift og null moms, er de store godene.

Resultatet er blant annet at stadig færre fossildrevne biler kjører gjennom bommene.

Det finnes i dag en rekke forskjellige bomselskaper, med forskjellige takster og praksis i Norge. I tillegg har elbilene fram til nå reist gratis med ferjer på en rekke strekninger. Derfor er det vanskelig å finne et helt nøyaktig tall for hvor mye de rundt 180.000 elbileierne sparer på å kjøre gratis i bommene.

Gratis for 3 milliarder

Men tar vi utgangspunkt i Fjellinjen i Oslo, kan vi få en pekepinn. Ser vi på tall fra foregående år, vil Fjellinjen i år trolig få 14 millioner passeringer av elektriske biler. Gjennomsnittsprisen for en bompassering med personbil er rundt 39 kroner.

Det betyr gratiskjøring for 546 millioner kroner, bare i Fjellinjen, som har 17,2 prosent av all bomtrafikk i Norge.

Det betyr i så fall i overkant av 3 milliarder kroner i inntektsbortfall av bompenger, i landet sett under ett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer