Høye drivstoffpriser

Kjører saktere

Oppsiktsvekkende observasjon fra nabolandet.

BREMSER NED: Farten på danske motorveier har gått ned. Foto: Shutterstock/NTB
BREMSER NED: Farten på danske motorveier har gått ned. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Prisene på drivstoff har steget den siste tiden. Hos våre naboer i Danmark ser dette ut til å ha endret måten folk kjører på.

Sparer inn

Det er danske Vejdirektoratet (danskenes Statens vegvesen), som har gjort beregninger som viser at folk ser ut til å kjøre saktere på motorveier.

Beregningene baserer seg på en sammenlikning av hastigheter fra mars i fjor og mars i år, og viser at gjennomsnittshastigheten på motorveier med fartsgrense 130 km/t, har gått ned med 2 km/t.

– De stigende prisene på bensin og diesel har gjort det dyrere for dansker å kjøre bil. Nå viser tallene at bilistene ser ut til å reagere på de høye prisene med å bremse litt på motorveiene. Uansett kan vi konstatere at hastigheten nå er merkbart lavere enn tidligere år, og dette gir noen besparelser både økonomisk og klimatisk, sier avdelingsleder Andreas Egense i Vejdirektoratet i en pressemelding.

Direktoratets hastighetsmålinger viser at gjennomsnittshastigheten falt fra 121,2 km/t i mars 2021 til 119,2 km/t i mars 2022. Dette ble målt på motorveier med fartsgrense på 130 km/t – uten kø.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer