Høye drivstoffpriser

Kjører saktere

Oppsiktsvekkende observasjon fra nabolandet.

BREMSER NED: Farten på danske motorveier har gått ned. Foto: Shutterstock/NTB
BREMSER NED: Farten på danske motorveier har gått ned. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Prisene på drivstoff har steget den siste tiden. Hos våre naboer i Danmark ser dette ut til å ha endret måten folk kjører på.

Sparer inn

Det er danske Vejdirektoratet (danskenes Statens vegvesen), som har gjort beregninger som viser at folk ser ut til å kjøre saktere på motorveier.

Beregningene baserer seg på en sammenlikning av hastigheter fra mars i fjor og mars i år, og viser at gjennomsnittshastigheten på motorveier med fartsgrense 130 km/t, har gått ned med 2 km/t.

LOV Å TRYKKE: Det finnes mange knapper i en bil, og noen av disse er nok velkjente, men kjenner du til knappen som kan redde liv? Video: Celina Stamper / NTB Vis mer

– De stigende prisene på bensin og diesel har gjort det dyrere for dansker å kjøre bil. Nå viser tallene at bilistene ser ut til å reagere på de høye prisene med å bremse litt på motorveiene. Uansett kan vi konstatere at hastigheten nå er merkbart lavere enn tidligere år, og dette gir noen besparelser både økonomisk og klimatisk, sier avdelingsleder Andreas Egense i Vejdirektoratet i en pressemelding.

Direktoratets hastighetsmålinger viser at gjennomsnittshastigheten falt fra 121,2 km/t i mars 2021 til 119,2 km/t i mars 2022. Dette ble målt på motorveier med fartsgrense på 130 km/t – uten kø.

Det påpekes at det kan gå tid før prisene stiger til man ser full effekt ute på veiene. Det kan derfor ikke utelukkes at hastigheten går ned ytterligere.

DinSide har spurt Statens vegvesen om de har opplevd liknende tendens. Pressevakt i avdeling for transport og samfunn, Benedicte Petersen, opplyser at man ikke har tilsvarende analyser for Norge.

Da bør du fylle

Tidligere i år foretok Konkurransetilsynet en kartlegging for å finne ut når det er billigst å fylle drivstoff. De fant ut at det som regel er to prisløft per uke.

– Prisøkningene ser ut til å skje hver tredje eller fjerde dag. De første løftene på hverdager skjer typisk rundt klokka 10, mens det skjer noe tidligere på morgenen i helgene. Prisene er på sitt laveste rett før denne prisstigningen skjer, men også i timene etterpå, før alle stasjoner har fulgt etter og også økt sine priser, sa seniorrådgiver Stig Torje Bjugn i Konkurransetilsynet da.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer