Fotoboks

Kjørte 192 km/t – slapp unna

I en 80-sone ble den unge bilføreren knipset i 192 km/t i en fotoboks. Nå har rettet frikjent mannen.

FRIKJENT: Retten mener at det sannsynligvis er eieren som kjørte bilen som ble knipset i fotoboksen, men at det ikke kan bevises utover enhver tvil. Dermed blir det frifinnelse. Foto: Trafikvärket
FRIKJENT: Retten mener at det sannsynligvis er eieren som kjørte bilen som ble knipset i fotoboksen, men at det ikke kan bevises utover enhver tvil. Dermed blir det frifinnelse. Foto: Trafikvärket Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var 29. mars i år at bilen som mannen eier ble fotografert av en fotoboks mellom Leksand og Rättvik nord for Stockholm. Fartsgrensen på stedet var 80 km/t, men bilen holdt en hastighet på 192 kilometer i timen. På fotoboks-bildet var deler av førerens ansikt ikke synlig.

Eieren nektet for at det var han som hadde kjørt bilen. Han ville heller ikke oppgi hvem som hadde kjørt bilen på det aktuelle tidspunktet. Saken havnet dermed i retten.

Det skriver SVT Nyheter.

Nå har dommen falt, og tingretten frifinner mannen.

Trolig han som kjørte

I sin begrunnelse skriver rette følgende:

«Det lille som synes av førerens ansikt minner litt om hans eget. Videre har føreren et halskjede som er veldig likt det tiltalte eier og så vel føreren som tiltalte har en tatovering på høyre hånd.

STRENGE KRAV: Også i Norge må føreren av bilen kunne gjenkjennes på bildet for at vedkommende skal kunne bøtelegges eller anmeldes. Foto: Politiet
STRENGE KRAV: Også i Norge må føreren av bilen kunne gjenkjennes på bildet for at vedkommende skal kunne bøtelegges eller anmeldes. Foto: Politiet Vis mer

Alt peker på at det virkelig er tiltalte som kjørte bilen, men tatoveringene ser ikke helt like ut. Det er også vanskelig ut ifra bildet å bedømme om det virkelig er tiltalte som kjørte bilen. Konklusjonen er at det ikke kan slås fast utover enhver rimelig tvil at det er tiltalte som har begått gjerningen han er tiltalt for. Han må derfor frifinnes».

Også i Norge er det strenge regler før et bilde fra fotoboksene kan godkjennes som bevis og en sjåfør bøtelegges eller anmeldes.

Strenge regler i Norge

Vivi-Ann Haukås er enhetsleder ved politiets ATK-senter, som blant annet sjekker alle bilder som kommer inn fra fotoboksene rundt om i Norge. Hun forklarer for DinSide hva som må til for å at en bilist skal bli tatt:

SLIPPER Å BETALE: Ferske tall fra politiets ATK-senter, viser at det er rundt 40 000 bilister i Norge som slipper å betale boten, fordi bildet ikke holder som bevis. Foto: Rune Korsvoll
SLIPPER Å BETALE: Ferske tall fra politiets ATK-senter, viser at det er rundt 40 000 bilister i Norge som slipper å betale boten, fordi bildet ikke holder som bevis. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

- Vi har strenge krav før vi kan bøtelegge i fotoboksene. Det skal blant annet være mulig å identifisere føreren av bilen. Det er føreren som skal bøtelegges. I tillegg er det et krav om at foto-linjene som er frest ned i veien skal være synlige ved punkt-ATK, slik at vi kan se at forhjulet på bilen er innenfor målesonen når bildet tas. Dette er for å sikre at målingen skjer på riktig kjøretøy, sier Haukås.

Må se stripene i veien

På vinterstid, når det er mye snø i veien, kan det være vanskelig å se disse stripene. Da blir bildet forkastet, har ATK-senteret tidligere forklart. Hittil i år er imidlertid bare 800 bilder forkastet på grunn av dette forholdet.

I tillegg slipper de fleste utlendinger utenfor Norden ofte å betale boten. Ifølge ATK-senteret er dette fordi disse sakene er svært ressurskrevende å etterforske. Dersom det er snakk om gjentagende eller svært alvorlige overtredelser, vil også disse utlendingene bli etterforsket. ATK-senteret har i tillegg ansatt flere for å kunne etterforske slike saker.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer