NAF

Klar beskjed: - Store krav

- Ideelt burde du hatt på vinterdekk på bilen om morgenen og sommerdekk utover dagen.

FØLG MED: NAF opplyser om at de varierende temperaturene gjør det vanskelig å vite når man bør bytte dekk. Foto: Gorm Kallestad / NTB
FØLG MED: NAF opplyser om at de varierende temperaturene gjør det vanskelig å vite når man bør bytte dekk. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NAF informerer om at lave temperaturer og nattefrost kombinert med høye temperaturer midt på dagen kan gjøre det vanskelig å vite når man bør skifte til vinterdekk.

- Ideelt burde du hatt på vinterdekk på bilen om morgenen og sommerdekk utover dagen, sier rådgiver i NAF, Jan Harry Svendsen, i en pressemelding.

Han trekker fram at vi er inne i en utfordrende periode som følge av temperaturforskjellene, som gjør at dekkene man har ikke fungerer optimalt.

- For deg som sjåfør setter det store krav til forsiktighet. Sommerdekk fungerer best i høyere temperaturer. Når det blir kaldt har de dårligere veigrep, og der det er rimfrost, snø og is fungerer de svært dårlig. De har ikke gummiblanding eller mønster til å takle slike situasjoner. Det har piggfrie vinterdekk som har en gummiblanding og et mønster som er tilpasset lavere temperaturer og glatt vei. Problemet med disse dekkene er at de får vesentlig dårligere veigrep når temperaturene stiger.

NAF anbefaler å se an vær og føreforhold og velge dekk etter det. Vet man at det er lavere temperaturer i vente kan det være smart å bytte til vinterdekk, mens hvis det holder seg mildt kan man beholde sommerdekkene på en liten stund til.

Rådgiveren trekker fram at høsten og tidligvinteren har mange overraskelser på lur som man bør være klar over.

- Løvfall kan skjule is, men også vann som renner ut på veien kan utgjøre en fare fordi det kan fryse på, spesielt om natta. I mange tilfeller ser dette ut som våt vei. Rimfrost kan også gjøre veiene glatte, forteller Svendsen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer