Klar beskjed: - Straffbart

Dette må du gjøre.

HUSK DETTE: Det er ikke straffbart å kjøre på et dyr, men det er straffbart ikke å melde fra. Foto: NTB
HUSK DETTE: Det er ikke straffbart å kjøre på et dyr, men det er straffbart ikke å melde fra. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) har antall viltpåkjørsler nesten økt med 15 prosent i løpet av to år. Da er det greit å vite hva man skal gjøre hvis uhellet oppstår.

- Det viktig at publikum melder fra til politiet når storvilt som elg, hjort og rådyr blir påkjørt - selv om selve kollisjonen er begrenset og dyret springer bort. Det vil kreve ettersøk for å vurdere om skaden er så stor at dyret må avlives. Det fører mye lidelse med seg når et skadet dyr må leve videre med akutte eller langvarige skader, forteller Åsmund Møller Johansen, kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen, til DinSide.

Men visste du at det er straffbart å ikke melde fra?

Straffbart

Statens vegvesen informerer om at det ikke er straffbart å kjøre på et dyr, men at det er straffbart ikke å melde fra.

Brudd på veitrafikklovens paragraf om plikter ved trafikkuhell kan føre til følgende straff:

«Den som forsettlig eller uaktsomt overtrer bestemmelser gitt i eller i medhold av denne lov, straffes med bøter eller med fengsel inntil ett år, dersom forholdet ikke går inn under strengere straffebud.»

Her får du all informasjon om viltpåkjørsel.

Skaff deg denne

DinSide har tidligere vært i kontakt med Knut Erik Jetlund i Vilt og Trafikk, som oppfordret alle til å skaffe seg viltbånd.

- Viltbånd er noe alle bør ha i bilen sin. Det kan gjøre det tryggere for bilistene og spare dyrene for mye lidelse, fortalte han.

Viltbåndet skal gi god informasjon om hva man skal gjøre hvis man kjører på et dyr, samt være med og redusere risikoen for viltpåkjørsel.

- På selve båndet finner man god informasjon om farene rundt viltpåkjørsel og hvordan man kan redusere risikoen for å havne i en ulykke. Båndet gir også informasjon om hva man skal gjøre om man er så uheldig og kjører på et dyr. Det brukes også til å merke stedet dyret ble påkjørt eller truffet, som gjør jobben enklere for viltnemnda.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer