Hund i varm bil

Klar beskjed

Dette må du vite dersom du ser en hund i en varm bil i sommer.

TEMPERATUREN STIGER: Ikke la hunden sitte igjen i en varm bil, temperaturen stiger raskt. Foto: Olena Serzhanova / Shutterstock / NTB
TEMPERATUREN STIGER: Ikke la hunden sitte igjen i en varm bil, temperaturen stiger raskt. Foto: Olena Serzhanova / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når gradestokken bikker 22 grader ute, kan det bli hele 85 grader i en bil som er parkert i sola. Dette kan være svært varmt, særlig for hunder da de ikke svetter slik som mennesker gjør.

- Hunder innelåst i bil på denne tiden av året er spesielt utsatt og farlig. Det skal lite til før det blir så varmt at det medfører en fare for hunden, sier avsnittsleder Marita Aune i Oslo politidistrikt.

Temperaturen i bil stiger mye raskere, i tillegg til at det vil være mangel på luft. Dette kan føre til fatale konsekvenser for en hund som sitter alene i en varm bil.

VARMT: Dagbladets reporter Emilie Rydning skulle teste hvor varmt det kan bli i en bil som sitter i solen. Reporter: Emilie Rydning Vis mer

Ring politiet

Ifølge loven skal enhver som treffer på et dyr som åpenbart er sykt, skadet eller hjelpeløst, hjelpe så langt det rekker.

- Publikum som observerer dette må derfor ringe til politiet på 112, og politiet er pliktig til å hjelpe. Når vi får slike meldinger til oss registrerer vi dette i våre systemer. Vi finner ut hvem som eier bilen og forsøker å varsle bileier. Hvis vi ikke kommer i kontakt med eier, eller eier ikke kan komme til stedet i løpet av kort tid, kan politiet ta seg inn i bilen for å redde hundens liv, forteller Aune.

- Avhengig av hvor fort en patrulje kan komme til stedet, kan det nok i enkelte tilfeller være behov for at melder selv knuser vinduet på bilen for å redde hunden, legger hun til.

Tegn på at hunden er overopphetet

Det er kanskje ikke utenkelig at du kommer til å havne i en situasjon hvor du ser en hund i en parkert bil i sola. Da kan det også være viktig å vite hvilke tegn du bør se etter dersom hunden skulle være i nød.

- Du bør gripe inn dersom det er varmt i været og hunden ikke blir avkjølt gjennom åpne vinduer, dører eller bakluke. Det gjelder særlig dersom bilen står eller kommer til å stå i direkte sollys, men det kan bli veldig varmt i bilen også når det er overskya. Tegn på at hunden er overoppheta er kraftig pesing, ustøhet og forvirring, forklarer fungerende seksjonssjef Bjørnar Stavenes i Mattilsynet for seksjon dyrevelferd.

Registrert 22 logger hittil i år

- Så langt i år har politiet i Oslo politidistrikt registrert 22 logger hvor vi har fått melding om bekymring vedrørende hunder innelåst i bil, sier Aune.

Av de 22 tilfellene skal det bare ha vært nødvendig å knuse ruta i to av tilfellene. Dette for å hjelpe hunden ut fysisk. I noen tilfeller har de fått kontakt med eierne.

Lite som skal til

Temperaturen stiger fort i en bil som står parkert i varmen eller sola, og det skal lite til før situasjonen blir alvorlig.

STORE FORSKJELLER: Temperaturen stiger raskt i bil. Kilde: Mattilsynet
STORE FORSKJELLER: Temperaturen stiger raskt i bil. Kilde: Mattilsynet Vis mer

- Det beste er selvfølgelig å ikke ha hunden i bilen. Dersom du må ha hunden i bilen, parker et sted der du er sikker på at det er skygge og kjøligst mulig så lenge du blir borte. Rull ned vinduene i bilen, slik at det blir god gjennomtrekk. Gi hunden rikelig med vann i ei skål. Kom tilbake til hunden så fort som mulig, råder fungerende sekssjonsjef Stavenes i Mattilsynet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer