Klar beskjed

Men det er ikke ungdommen som er verst.

KLAR OPPFORDRING: Trafikkskoleforbundet og Statens vegvesen kommer med tips. Foto: Magnus Gramnæs
KLAR OPPFORDRING: Trafikkskoleforbundet og Statens vegvesen kommer med tips. Foto: Magnus Gramnæs Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å ta lappen kan være en utfordring for mange, og hittil i år er det bare 56 prosent som har bestått teoriprøven for førerkortet.

- Det er altfor få, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Men det er ikke ungdommen som er verst.

- Interessant

69 prosent av 17-18 åringene består teorien for personbil. Til sammenlikning er det bare 32 prosent av 41-50 åringene som består.

I 2021 var det 63 prosent som besto. Under corona var det begrensninger på hvor mange som kunne være i teorirommet samtidig, og det var lengre ventetid for å få time.

- Det er interessant at resultatene var bedre under coronaen. Mange hadde nok bedre tid til å lære seg teoristoffet og kom bedre forberedt til prøven, sier seniorrådgiver i Statens vegvesen Karstein Nikolaisen.

Teoriprøven for førerkort var også temaet i Statens vegvesens podkast «Snakk i vei».

VERDENS DYRESTE: Denne bilen ble nettopp solgt for en pris som gjør den til verdens dyreste. Og hittil er kjøperen ukjent. Video: Rolls-Royce / Storyblocks. Vis mer

- Som trafikklærer gjennom mange år, opplevde jeg ofte at folk begynner litt for seint. Vi skulle gjerne sett at folk satte seg inn i hvilken kunnskap man bør tilegne seg, allerede på trafikalt grunnkurs, eller kanskje litt før, sier, Øyvind Årbogen som er Seniorrådgiver opplæring i Norges Trafikkskoleforbund blant annet i podkasten.

Han er klar på at det tar tid å lære seg trafikkfaget, både den teoretiske og den praktiske delen.

- Å bruke god tid, tror jeg er avgjørende, sier han.

- Vær kritisk

Et annet tips både Nikolaisen og Årbogen kommer med, er å ikke se på svaralternativet på spørsmålene før du har tenkt deg godt om.

- Hvis du har forberedt deg godt, vil svaret ligge i kunnskapen din. Les spørsmålet, se på bildet, men la være å se på alternativene, for dette kan faktisk forstyrre litt.

De peker på at det viktigste er kompetansen, og ikke det å pugge et svar i seg selv.

- Vær litt kritisk og tenk på hvorfor det er sånn og referer til et regelverk. Slik kan man gå i dybden, mer enn bare å pugge et svar.

- Å pugge et svar er jo egentlig ikke kunnskap, sier Årbogen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer