Klar oppfordring: - Forhindrer skader

Ikke glem dette i vinter.

VASK BILEN: NAF oppfordrer folk til å vaske bilen på vinteren for å unngå skader. Foto: Shutterstock
VASK BILEN: NAF oppfordrer folk til å vaske bilen på vinteren for å unngå skader. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

DinSide har tidligere skrevet om at mange er redde for å vaske bilen om vinteren, men at det er viktig for at fuktighet og salt ikke ruster på bremser, understell og karosseri.

Nå informerer NAF om at det er ekstra viktig å vaske bilen ofte på vinteren.

- Vasker du bilen jevnlig og også får spylt den under, forhindrer du rustskader og lakken holder seg bedre, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, i en pressemelding.

- Et viktig forebyggende tiltak

Medlemsorganisasjonen trekker fram at snø, slaps, salt og asfaltrester etter piggdekk og annen forurensing ikke er bra for billakken eller understellet på bilen din.

- Du kan fint vaske bilen selv om det er en del kuldegrader ute. Men er det minus 10 grader eller kaldere kan det være lurt å utsette bilvasken litt. Silikonstift på dørpakninger og litt smøring av låser og hengsler forebygger fastfrysing, står det i pressemeldingen.

TIPS: Vintervær kan føre til at hjulbuen fylles opp med snø og is, da kan være lurt å ta noen forholdsregler. Video: Berit B. Njarga / Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Videre informerer NAF om at bremseskiver, bremserør, understell og hjuloppheng er mest utsatt for rust.

- Derfor er det viktig å sørge for at saltet jevnlig blir fjernet fra bilen i løpet av vinteren. Maskinvask, med eller uten børster, med god underspyling av bilen er et viktig forebyggende tiltak.

Kan miste lappen

Hvis man er ute på veien er det viktig å sørge for godt sikt gjennom vindusrutene i bilen. UP-sjef Knut Smedsrud har tidligere advart DinSide-leserne mot konsekvensene av å kjøre med is og snø på bilvinduene:

- Nå som minusgradene er her for fullt, må du huske på at du som sjåfør har plikt til å skrape is og snø over hele ruten. Det skal være tilstrekkelig utsyn til alle sider. Minimum skrapt område på frontruten er det som dekkes av vindusviskerne.

I verste fall risikerer man å miste lappen.

- Et forenklet forelegg på 2800 kroner gis etter en konkret vurdering i den gitte situasjonen. I alvorlige tilfeller kan politiet vurdere anmeldelse og tap av førerretten i minst tre måneder.

Mer om