Førerkort

Klar oppfordring

Fra torsdag vanker det gebyr, og fra april kan du bli anmeldt.

FLATT BATTERI: Framover vil nok mange bilister oppleve at de ikke får start på bilen, da kan det være lurt å ha dette trikset på lur. Video: Rune Korsvoll. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle som har eller har hatt et plast-førerkort som er større enn et vanlig bankkort, måtte fornye det før utgangen av 2022. Det vil si dersom de ville beholde retten til å kjøre bil. Fra 1. januar er nemlig det gamle førerkortet, som ble utstedt mellom 1. april 1979 og 31. desember 1997, ugyldig.

Det var i utgangspunktet 60 000 nordmenn som hadde det gamle førerkortet. Fortsatt er det 20 000 bilister som ikke har fornyet, viser nye tall DinSide har fått fra Statens vegvesen.

Blir du stoppet med dette førerkortet, har du så langt bare fått en advarsel. Fra torsdag 16. februar vanker det et gebyr på 500 kroner. Fra og med april kan du i tillegg bli anmeldt.

20 000 har «glemt»

- Før jul var det i overkant av 30 000 bilister som fortsatt ikke hadde byttet til nytt førerkort. I dag er det fortsatt 20 000 som ikke har fornyet og som ikke har lov til å kjøre bil, forteller kommunikasjonsrådgiver Liv Sæter i Statens vegvesen.

Hun tror at det er en del av disse som aldri kommer til å fornye på grunn av høy alder, men hvor mange dette er, vet hun ikke.

Flere har fått bot

- På disse gamle førerkortene står det en utløpsdato som kanskje er 2040, 2047 eller tilsvarende. Da disse førerkortene ble utstedt var det vanlig at utløpsdato ble satt til 100-års dagen din. Dette gjelder altså ikke lenger, advarer Sæter, som oppfordrer til dra til en trafikkstasjon og fornye så raskt som mulig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.