Førerkort

Klar oppfordring

Fra torsdag vanker det gebyr, og fra april kan du bli anmeldt.

FLATT BATTERI: Framover vil nok mange bilister oppleve at de ikke får start på bilen, da kan det være lurt å ha dette trikset på lur. Video: Rune Korsvoll. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle som har eller har hatt et plast-førerkort som er større enn et vanlig bankkort, måtte fornye det før utgangen av 2022. Det vil si dersom de ville beholde retten til å kjøre bil. Fra 1. januar er nemlig det gamle førerkortet, som ble utstedt mellom 1. april 1979 og 31. desember 1997, ugyldig.

Det var i utgangspunktet 60 000 nordmenn som hadde det gamle førerkortet. Fortsatt er det 20 000 bilister som ikke har fornyet, viser nye tall DinSide har fått fra Statens vegvesen.

Blir du stoppet med dette førerkortet, har du så langt bare fått en advarsel. Fra torsdag 16. februar vanker det et gebyr på 500 kroner. Fra og med april kan du i tillegg bli anmeldt.

ET SLIKT MÅ DU HA: Dette er det nye førerkortet du får når du bytter inn det gamle. Det er på størrelse med et bankkort. Foto: Statens vegvesen
ET SLIKT MÅ DU HA: Dette er det nye førerkortet du får når du bytter inn det gamle. Det er på størrelse med et bankkort. Foto: Statens vegvesen Vis mer

20 000 har «glemt»

- Før jul var det i overkant av 30 000 bilister som fortsatt ikke hadde byttet til nytt førerkort. I dag er det fortsatt 20 000 som ikke har fornyet og som ikke har lov til å kjøre bil, forteller kommunikasjonsrådgiver Liv Sæter i Statens vegvesen.

Hun tror at det er en del av disse som aldri kommer til å fornye på grunn av høy alder, men hvor mange dette er, vet hun ikke.

Flere har fått bot

- På disse gamle førerkortene står det en utløpsdato som kanskje er 2040, 2047 eller tilsvarende. Da disse førerkortene ble utstedt var det vanlig at utløpsdato ble satt til 100-års dagen din. Dette gjelder altså ikke lenger, advarer Sæter, som oppfordrer til dra til en trafikkstasjon og fornye så raskt som mulig.

IKKE LOVLIG: Dersom du fortsatt har et slikt førerkort, har du ikke lenger lov til å kjøre bil. Blir du stoppet vansker det bot – fra april kan du bli anmeldt. Foto: Statens vegvesen
IKKE LOVLIG: Dersom du fortsatt har et slikt førerkort, har du ikke lenger lov til å kjøre bil. Blir du stoppet vansker det bot – fra april kan du bli anmeldt. Foto: Statens vegvesen Vis mer

- Det er fortsatt ikke for seint å fornye førerkortet, men du har ikke lov til å kjøre bil før det er gjort. Blir du stoppet, vanker det en bot på 500 kroner. Jeg vet at en god del har blitt stoppet og fått bot, men ikke nøyaktig hvor mange, sier Sæter.

Ikke for seint

Hun forteller at det normalt bare tar ei uke å få det nye førerkortet. Kanskje går det enda raskere. Du må ta et nytt bilde på en trafikkstasjon. Hvor lang ventetid det er på de forskjellige stasjonene har ikke Sæter oversikt over. Dette finner du her på nettet, samtidig som du kan bestille time. Husk å ta med gyldig legitimasjon.

Glemte du å fornye før 1. januar og vil gjøre det nå, er det i hvert fall en trøst at du ikke mister noen av de gamle førerkortklassene du har.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer