Klar oppfordring

- Nå må alle trå til og bidra, sier veidirektør Ingrid Dahl Hovland i Statens vegvesen.

FØLG MED: Uoppmerksomhet har vært en medvirkende årsak til flere dødslykker. Foto: Gorm Kallestad/NTB
FØLG MED: Uoppmerksomhet har vært en medvirkende årsak til flere dødslykker. Foto: Gorm Kallestad/NTB Vis mer
Publisert

I fjor omkom 116 personer, som er det høyeste antallet siden 2016. Til nå i juni og juli har 62 personer blitt drept i trafikken.

Nå er veidirektør Ingrid Dahl Hovland bekymret for alle sommerulykkene.

- Vi må alle ta ansvar i trafikken. Det er ikke bare de andre som er uoppmerksomme og farlige, forteller Hovland i en pressemelding.

Tall fra Vegvesenets analyse av alle dødsulykker i Norge viser at uoppmerksomhet bak rattet var en medvirkende årsak i en av tre dødsulykker i perioden 2016-2020.

- «Å kjøre er det eneste du skal gjøre» er vårt viktigste råd til alle som kjører i sommer. Vær oppmerksom og ta hensyn til hverandre, sier Hovland.

Ulykkene i sommer så langt har stort sett vært møteulykker og noen utforkjøringsulykker, som ofte knyttes til for høy fart og uoppmerksomhet.

- Vi har verdens beste sjåfører. Norge er det landet i Europa med lavest risiko på veiene. Men nå må alle trå til og bidra. De reisende bør være oppmerksom på at det er større risiko nå om sommeren. Mange kjører langt, på veier de ikke er kjent og kanskje også med andre kjøretøy enn de gjør til vanlig. Det er også flere i bilen, og dermed flere mulige distraksjoner. Derfor er ofte sommerulykkene mer alvorlige enn trafikkulykker ellers i året.

Hovland trekker fram at problemet er stort og omfattende. Derfor håper hun at folk tar tak i problemet og innser at dette gjelder alle.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer