Klar oppfordring

- Vi ser dessverre at mange ikke tenker over dette.

BRUK REFLEKS: Her ser du tre eksempler på hvordan refleksbruk påvirker synligheten din i mørket. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
BRUK REFLEKS: Her ser du tre eksempler på hvordan refleksbruk påvirker synligheten din i mørket. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Vis mer
Publisert

En undersøkelse fra Yrkestrafikkforbundet viser at 7 av 10 yrkessjåfører ofte opplever farlige situasjoner som følge av manglende refleksbruk.

- Nå er de lyse sommerkveldene over, og det blir mørkt tidligere og tidligere. Vi ser dessverre at mange ikke tenker over dette, og lar være å bruke refleks, sier Jan Arne Laberget, leder for lastebilsjåførene i Yrkestrafikkforbundet, i en pressemelding.

Han trekker fram hvor kort tid sjåførene har til å reagere når de oppdager personer uten refleks.

- Med nærlys i 50 km/t har jeg to sekunder på å oppdage en gående uten refleks. I 80 km/t er det snakk om litt over et sekund. Det sier seg selv at å ikke bruke refleks i trafikken er livsfarlig.

Det er ikke bare av hensyn til fotgjengerne at refleksbruk er viktig.

- Hvis jeg kommer i 80 km/t med et vogntog på 50 tonn og må svinge ut i den andre kjørebanen for å unngå å treffe fotgjengeren, kan det bli en veldig stygg møteulykke. Det er alle yrkessjåførers mareritt, forteller Laberget.

Tall fra Statens Vegvesen viser at refleks reduserer risikoen med 85 prosent

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.