Klar oppfordring

Torsdag og fredag blir den vanskeligste dagen for alle som skal kjøre hjem til jul.

HJEM TIL JUL: Borsett fra torsdag og fredag ser det ut til at kjøreforholdene blir fine fram mot jul og i romjula. Været skifter imidlertid fort så vær forberedt på kolonnekjøring og stengte veier. Sjekk de gode tipsene her. Foto: Markus Pentikainen
HJEM TIL JUL: Borsett fra torsdag og fredag ser det ut til at kjøreforholdene blir fine fram mot jul og i romjula. Været skifter imidlertid fort så vær forberedt på kolonnekjøring og stengte veier. Sjekk de gode tipsene her. Foto: Markus Pentikainen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har snakket med alle Vegtrafikksentralene i Norge og sjekket hva slags vær meteorologene venter de neste dagene fram mot jul. For alle som skal ut på veiene kan vi komme med en gladmelding: Bortsett fra torsdag og fredag formiddag, hvor det er spådd en god del nedbør i form av snø på Østlandet og i fjellet i sør, skal de bli får problemer på veiene. De neste dagene er det spådd rolige værforhold både i sør og nord. Vegtrafikksentralene forventer ingen store problemer.

Likevel er oppfordringen klar: Skal du kjøre over fjellet og på spesielt utsatte strekninger, bør du ha med deg varme klær, drikke og mat i bilen. I tillegg bør du ha sørget for full tank eller fulladet batteri dersom du kjører elbil. Været kan fort forandre seg, noe som fører til kolonnekjøring og stengte veier. Det kan bety at du må vente en god stund.

Denne hjelper deg

Et verktøy som gir deg god oversikt over forholdene på de utsatte veistrekningene og viser deg sannsynligheten for at veier og fjelloverganger blir stengt, er Statens vegvesens nye tjeneste. Her finner du en liste med over hundre fjelloverganger og stengingsutsatte strekninger. Ved å klikke deg inn på de aktuelle strekningene får du opp en prosentvis risiko for om strekningen blir stengt de neste timene og dagene.

NYTTIG: I vegvesenets nye verktøy finner du opplysninger over forholdene på 100 utsatte veistrekninger og risikoen for stenging eller kolonnekjøring de neste timene og dagene. Foto: Statens vegvesen
NYTTIG: I vegvesenets nye verktøy finner du opplysninger over forholdene på 100 utsatte veistrekninger og risikoen for stenging eller kolonnekjøring de neste timene og dagene. Foto: Statens vegvesen Vis mer

Prognosene er basert på historiske stengningsdata og værdata, sammen med gjeldende værprognoser. I tillegg til risiko for stengning, får du også opp eventuelle trafikkmeldinger for strekningen og bilder fra webkamera der dette er tilgjengelig

Veiene på Østlandet

Torsdag kan bli den mest utfordrende dagen, med mulighet for en god del snø. Fra lille julaften og i romjula spår meteorologene rolig vær med noen kuldegrader. Strekninger der det vanligvis kan bli noen køer, i tillegg til ut av Oslo, er Rv7 Hallingdal og E16 mot Valdres. Risikoen for stengning av riksvei 7 over Hardangervida er stor både torsdag og fredag.

- Det er ventet snø i morgen torsdag. Kommer det mye kan det bli en del utfordringer Da må du beregne ekstra tid på veiene. Følg med på informasjonen vi legger ut om framkommelighet. Fjelloverganger kan bli stengt på kort varsel eller det kan bli innført kolonnekjøring, sier Trude Lindstad i Vegtrafikksentralen øst.

Veiene på Vestlandet

Også her blir torsdagen bli den vanskeligste dagen, spesielt for de som skal opp på fjellet. På Geilo er det spådd mye snø, med gult farevarsel. På Vestlandet ellers kan det komme noe nedbør i dagene fram mot julaften. Med temperaturer som svinger rundt null, bør man være oppmerksom på glatte veier.

VÆR FORBEREDT: Været skifter fort og kolonnekjøring eller stegning kan komme brått. Varme klær, mat og drikke, samt fulladet batteri på elbilen er gode råd. Foto: NAF
VÆR FORBEREDT: Været skifter fort og kolonnekjøring eller stegning kan komme brått. Varme klær, mat og drikke, samt fulladet batteri på elbilen er gode råd. Foto: NAF Vis mer

- Nå er alt åpent og kjøreforholdene ser greie ut. Alt avhenger av været, så sjekk dette, spesielt på fjellet, før dere drar. Det kan du gjøre på app-en vår eller på 175.no, råder Arne Viken i Vegtrafikksentralen vest.

Veiene i Sør-Norge

Det er spådd en god del nedbør i form av regn på torsdag, men de neste dagene fram mot julaften ser ut til å bli solrike og tørre på Sørlandet. Risikoen for stengning av E137 over Haukeli er store både torsdag og fredag.

- Akkurat nå er det innført kolonnekjøring på E134 over Haukelifjell. Det er mye vind og nedbør som gjør sikten dårlig. Følg med på værmeldingen og trafikkmeldingene dersom du skal over fjellet. Forholdene kan endre seg raskt, sier Hans Petter Medalen i Vegtrafikksentralen sør. Hans råd er å ta med varmt tøy, drikke og mat i bilen.

UTSATTE STREKNINGER: Sjekk forholdene på de utsatte strekningene før du kjører. Skjermdump Statens vegvesen
UTSATTE STREKNINGER: Sjekk forholdene på de utsatte strekningene før du kjører. Skjermdump Statens vegvesen Vis mer

Veiene i Midt-Norge

Her ser det ikke ut til at været vil skape problemer i jula. Fra torsdag ettermiddag til fredag formiddag kan det imidlertid komme en del nedbør både som regn og snø. Det er middels høy sannsynlighet for stengning av E6 over Dovrefjell fredag. Vegtrafikksentralen melder at de vanligvis ikke har de store utfartskøene i området. På ferjestrekningene forventer de bare normal helgeutfart.

Veiene i Nord-Norge

Meteorologisk institutt melder om rolige værforhold og noen kuldegrader alle dager fram mot jul og i romjula. Vegtrafikksentralen forteller at de ikke har de samme problemene med utfart som i sør. Med rolige værforhold venter de ingen store problemer de neste dagene. Rådet er likevel å følge med på de utsatte veistrekningene for å sjekke eventuelle stengninger.