Årets Bil 2024

Klar seier i «Folkets Favoritt 2024»

Dere lesere har gjennom høsten stemt fram Xpeng G9 som deres favoritt, en delkonkurranse i kampen om å bli Årets Bil 2024.

GRATULERER: Key account manager Glenn Hagbru i Aller Media (t.v i front) - overrekker beviset på seieren i "Folkets Favoritt 2024" til Claes Persson, Managing Director i Xpeng Motors Norway. Foto: Fred Magne Skillebæk
GRATULERER: Key account manager Glenn Hagbru i Aller Media (t.v i front) - overrekker beviset på seieren i "Folkets Favoritt 2024" til Claes Persson, Managing Director i Xpeng Motors Norway. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en måned har lesere av Dagbladet, DinSide og Elbil24 hatt mulighet til å stemme fram den bilen dere ønsker skal vinne kåringen Folkets Favoritt 2024.

Nå er vinneren klar, og det ble Xpeng G9 som stakk av med seieren. Seieren er et fortjent faktum, om enn ikke uten kamp. Det var tett i teten helt til det siste, og da avstemningen ble stengt var det altså Xpeng G9 som sto øverst på listene, med bare noen titalls stemmers forsprang.

- Denne prisen setter vi utrolig høyt, og vi setter særlig stor pris på at det er folket selv som har valgt oss til vinner. Det betyr enormt mye for oss, og vi gleder oss til fortsettelsen med våre eksisterende og kommende nye elbil-modeller, sier en stolt Managing Director i Xpeng Motors Norway, Claes Persson.

Han er sjefen i Xpeng Motors Norway, og har åpenbart stor tro på modellen G9 i det norske markedet. Men han er ikke alene. Også Elbil24 testet bilen, med en sekser på terningen som resultat.

Tradisjon tro er det Dagbladet, som i samarbeid med Dinside og Elbil24 igjen kårer Årets Bil, for nittende året på rad. Kåringen «Folkets Favoritt 2024» er en delkåring i kampen om å få den prestisjetunge tittelen «Årets Bil 2024». Tirsdag 5. desember blir vinneren av Årets Bil 2024 annonsert, og det er fagredaktør i Elbil24, Fred Magne Skillebæk, som er juryformann.

NORGES-MODELL: Xpeng G9 tikker alle boksene som definerer en bil som passer det norske markedet. Foto: Fred Magne Skillebæk
NORGES-MODELL: Xpeng G9 tikker alle boksene som definerer en bil som passer det norske markedet. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Verdig vinner

Om Xpeng G9 har Skillebæk mange lovord å komme med, etter at Elbil24 gjennomførte den aller første fullverdige testen av bilen, der både rekkevidde og ladefart ble testet til fulle.

- Det er langt mellom bilene som leverer så til de grader bedre enn lovet, har en premium følelse ikke mange andre i klassen er i stand til å leve opp til, og som passer rett inn i en klasse biler der det finnes flust av kunder i Norge. Med grensesprengende ladefart og god rekkevidde er pakka i Xpeng G9 nær komplett, forteller Skillebæk.

Folkets Favoritt er som sagt en del av kåringen Årets Bil, som utføres av de tre nevnte medier.

Til jobben med å kåre Årets Bil finner vi sju erfarne jurymedlemmer, som har testet bilene, og som hver for seg gir poeng til de respektive modellene. Samlet danner disse poengene grunnlaget til å kåre den endelige vinneren av den prestisjetunge tittelen «Årets Bil», men med et ekstra spenningsmoment.

For til underkategorien Folkets Favoritt er det bare dere lesere som har avgitt stemmer. Bilen med flest stemmer vinner tittelen Folkets Favoritt, men denne seieren betyr mer enn som så. Resultatene fra Folkets Favoritt blir nemlig lagt til som et åttende jurymedlem i kampen om å vinne den gjeveste tittelen, Årets Bil 2024.

For å si det med rene ord, så styrker seieren i Folkets Favoritt også Xpeng G9 sine muligheter i kampen om også å bli Årets Bil 2024.

GODT UTSTYRT: Med en tredje skjerm kan passasjeren streame filmer under kjøring, om ønskelig. Foto: Fred Magne Skillebæk
GODT UTSTYRT: Med en tredje skjerm kan passasjeren streame filmer under kjøring, om ønskelig. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Tett i teten

Det lå ingen selvfølge i at Xpeng G9 skulle stikke av med seieren, for i teten var det tett. Resultatet i toppen endret seg nærmest daglig i den perioden avstemningen pågikk. Det ble etter hvert en kamp som pendlet mellom de to bilene i toppen om å lede. De to siste dagene dro derimot vinneren fra med god nok margin til å bli kåret som Folkets Favoritt 2024.

I forkant av denne seieren har alle de atten nominerte bilene i kåringen Årets Bil 2024 blir skåret ned til de sju finalistene som er blitt hentet ut til en siste finaletest.

Blant årets nominerte bilmodeller var det faktisk en god porsjon modeller som ekskluderte seg selv og forsvant ut av listen til å bli vurdert som en av de sju finalistene. Dette fordi de rett og slett ikke ville nå fram i tide til å bli med på finale-testen. Dette er derfor modeller som igjen får muligheten ved neste kåring.

Slik stemte folket:

Xpeng G915,22 %
BMW i513,88 %
Mercedes-Benz EQE SUV9,76 %
Fisker Ocean9,63 %
Nio EL67,88 %
Nio ET5/ET5 Touring7,88 %
Lexus RZ 450e5,88 %
Hyundai Ioniq 65,21 %
Lotus Eletre4,42 %
Lucid Air4,20 %
Opel Astra electric2,89 %
Jeep Avenger2,72 %
BYD Seal2,70 %
Peugeot E-3082,55 %
Kia EV91,91 %
Smart #11,59 %
Honda e:Ny11,14 %
Seres 50,53 %