Klarer ikke to ting på en gang

Sjåfører klarer rett og slett ikke fokusere på trafikkbildet, samtidig som de taster på navigasjonssystemet.

FARLIG MULTITASKING: Sjåfører klarte ikke å taste inn adresse og bremse for forankjørende samtidig, viser dansk test. Foto: Colourbox.com
FARLIG MULTITASKING: Sjåfører klarte ikke å taste inn adresse og bremse for forankjørende samtidig, viser dansk test. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har det vært mye fokus på bilisters bruk av elektronikk bak rattet, samtidig som også bilprodusentene fyller bilene til randen med nye elektroniske løsninger, hjelpemidler og kommunikasjonsverktøy. Noe av utstyret sies å bidra til økt fremkommelighet og sikkerhet, men slik er det langt fra alltid.

I et dansk forsøk blir det tydelig at et av hjelpemidlene som har blitt vanlig i moderne biler, ikke nødvendigvis fremmer sikkerheten.

Navigerer seg til trøbbel

På en banetest viste det seg at drøyt halvparten av testsjåførene ikke greide å gjøre to enkle oppgaver på en gang, skriver FDM.dk.

Forsøket gikk ut på at sjåførene skulle ligge 25 meter bak en forankjørende bil (for sikkerhets skyld plassert i veibanen ved siden av) i cirka 60 km/t. Førerne fikk i oppgave å taste inn en adresse i bilens navigasjonssystem (eller GPS), og samtidig beskjed om å bremse når bilen foran bremset.

En av to greide ikke å bremse ned i tide.

I mer enn halvparten av tilfellene stoppet ikke testpersonenes bil før den var oppe på siden av bilen foran. I en virkelig trafikksituasjon, ville det altså etter all sannsynlighet endt med ulykke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer