Peugeot Instinct concept - ladbar og selvkjørende

Klarer seg uten ratt

Peugeot valgte mobil-messen i Barcelona for å vise sin nye autonome konseptbil - antakelig et smart trekk.

SHOOTING BRAKE: Peugeot har lange konseptbiltradisjoner og fornekter seg ikke i forkant av bilmessen i Genève. Instinct Concept heter denne, og er i tråd med tiden både ladbar og autonom. Foto: Peugeot
SHOOTING BRAKE: Peugeot har lange konseptbiltradisjoner og fornekter seg ikke i forkant av bilmessen i Genève. Instinct Concept heter denne, og er i tråd med tiden både ladbar og autonom. Foto: Peugeot Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BARCELONA: Peugeot har lange tradisjoner med konseptbiler - noen av de ferskeste til og med laget under ansvaret av en nordmann - som den spektakulære HX-1, eller, senere, konseptet Exalt.

Og her er den ferskeste. På bilutstillingen i Genève, som åpner om noen dager, ville kanskje denne selvkjørende, ladbare hybridbilen nærmest druknet i massen av nyheter som skal vises i løpet av noen få dager, men i Barcelona, på Mobile World Congress, ble den definitivt lagt merke til.

Som vanlig hadde den franske bilprodusenten - som for øvrig er i samtaler med General Motors om å overta Opel - valgt et spektakulært ytre for å vise teknologien de er i ferd med å utvikle. Stikkordet her er selvsagt «selvkjørende».

VI ER DER: Dinsides utsendte får oppleve den oppsiktsvekkende konseptbilen på standen i Barcelona. Den har et rimelig sultent uttrykk... Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
VI ER DER: Dinsides utsendte får oppleve den oppsiktsvekkende konseptbilen på standen i Barcelona. Den har et rimelig sultent uttrykk... Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Ikke alle har fått med seg uttrykket autonom, men de kommer garantert til å høre det stadig mer fremover. Det betyr enkelt fortalt mer eller mindre «som klarer seg selv». Autonome, eller selvkjørende, biler har vi nå omtalt i flere år, og utviklingen er rivende.

Ikke nytt lenger

Volvo forbløffet oss da vi fikk sitte på i en selvkjørende S60 i Göteborg-trafikken i mai 2014 og høsten samme år fikk vi prøve Mercedes-Benz' versjon av autopilot i en «intelligent» S-klasse. Og i 2016 brakte Tesla det meste av denne teknologien ut på veien. Vi har prøvd den selv i en tidlig, men likefullt imponerende utgave - her kan du lese om hvordan vi opplevde det.

HANDS ON: Konseptbilen skal gi publikum innsikt i hva slags bilfremtid vi kan vente oss noen år: Stadig mer autonom, oppkoblet og miljøbevisst. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HANDS ON: Konseptbilen skal gi publikum innsikt i hva slags bilfremtid vi kan vente oss noen år: Stadig mer autonom, oppkoblet og miljøbevisst. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Og Peugeot jobber selvsagt i samme retning. Som flere andre i det som er blitt kalt autopilot-koalisjonen, planlegger de å få en autonom bil på markedet i 2020. Konseptbilen Instinct Concept viser noe av filosofien som ligger bak.

Tradisjonelt ytre med modernistisk design

Det vil si «viser» er ikke helt riktig, for typen eksteriørdesign, selv om den har moderne nok linjeføring, henger igjen i tradisjonsbundent designspråk av typen shooting brake. Altså en slags sporty halv-stasjonsvogn.

Men når sjefen for avansert design og konseptstudier, Matthias Hossann, forklarer hva konseptet dreier seg om, gir det perspektiv. Peugeot Instinct Concept skal ikke være den ultimate fremtidsbilen - den som vil eksistere når all trafikk er automatisert og det er blitt forbudt å kjøre bil.

HANDS OFF: Grensesnittet mellom menneske og maskin (I-Cockpit), minner om førermiljøet i vanlige biler - men rattet kan trekkes inn når det ikke er nødvendig og bilen kjører helt av seg selv.
HANDS OFF: Grensesnittet mellom menneske og maskin (I-Cockpit), minner om førermiljøet i vanlige biler - men rattet kan trekkes inn når det ikke er nødvendig og bilen kjører helt av seg selv. Vis mer

Nei, dette er et mellomledd, et kjøretøy som vil være med og bygge bro mellom vår tid og den forhåpentligvis fortsatt fjerne epoken som beskrives ovenfor.

- Den er en del av den transisjonen, sier Hossann, - og den kommer til å vare lenge.

- Det er derfor vi ikke designet den som en UFO, presiserer han.

Permanent oppkoblet

Kort fortalt er det en ladbar hybrid vi har med å gjøre, men drivlinjen er ikke det vesentlige, og noe tekniske data å snakke om foreligger ikke. At bilen vises på mobilmessen har selvsagt også å gjøre med at den vil være 100 prosent oppkoblet, dette i samarbeid med Samsung Artik Cloud.

Ikke overraskende, er pressemeldingen som beskriver bilen overfylt med begrepene man må slynge om seg med i våre dager, som kunstig intelligens, tingenes internett, oppkobling til skyen, virtuell virkelighet (VR) og lignende.

De som begynner å bli litt bekymret for at menneskets kontroll over sine omgivelser kan komme til å glippe litt etter litt i en ikke altfor fjern fremtid, er herved unnskyldt. Teknologien er i hvert fall klar.

Ford viste en konseptbil som gikk i denne retningen, som vi omtalte allerede i 2011, med sin Evos.

FORTSATT EN BIL: Vi er ikke ennå i etter-bilismens tidsalder - bare sånn omtrent halvveis. Skallet er fortsatt en bil omtrent slik vi kjenner dem. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FORTSATT EN BIL: Vi er ikke ennå i etter-bilismens tidsalder - bare sånn omtrent halvveis. Skallet er fortsatt en bil omtrent slik vi kjenner dem. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Instinct Concept viser ikke bare hvordan den selvkjørende bilen, som «tenker» selv, og forstår sine omgivelser, vil være om bare tre til åtte års tid. Den viser også hvordan den vil kommunisere med andre objekter vi omgir oss med og tjenester vi er avhengige av. Et enkelt eksempel er hvordan den vil motta informasjon fra smartklokken din om hva slags form du er i og tilpasse seg og kjørestilen til det.

Eksempelvis kan den slå over i autonom modus fra aktiv modus dersom føreren er sliten. Bilen vil kunne kommunisere med smarttelefonen, PC-en, smartklokken, smarthuset og alle andre objekter tilknyttet tingenes internett, enten det dreier seg om kjøkkenredskaper eller andre oppkoblede gjenstander.

VELKOMMEN: Lett adgang er en selvfølge. Moderne materialer er på plass og bilen er høyteknologisk fra innerst til ytterst. Foto: Peugeot
VELKOMMEN: Lett adgang er en selvfølge. Moderne materialer er på plass og bilen er høyteknologisk fra innerst til ytterst. Foto: Peugeot Vis mer

Maskinlæring

Teknologien er såkalt deep learning, der maskinen via sensorer og oppkobling til andre oppkoblede objekter og enheter, får tilgang til data om bilføreren og hans eller hennes omgivelser. og analyserer dem for å forstå, og tilpasse seg. Bilen vil etterhvert ha etablert profilen til den som kjører, og til enhver tid reagere deretter.

Det digitale førermiljøet, kalt i-Cockpit, er selvsagt sentralt. Dette er selve grensesnittet mellom maskinen og mennesket og Peugeot presiserer at konseptet er designet innenfra og ut i motsetning til hva som har vært vanlig tidligere. Her kan brukeren velge hvor stor kontroll han eller hun vil ha over bilen og kjøringen via fire kjøremodi, to autonome og to under førerens kontroll.

På standen i Barcelona kunne de besøkende selv gjøre diverse erfaringer med de selvkjørende funksjonene via en VR-installasjon. De fleste av disse er teknologi som er på plass i flere biler som selges i dag - men her er de altså knyttet sammen til et fullstendig selvkjørende kjøretøy.

UTPREGET KONSEPTBIL: Langt fra klar for veien, men klar for å sette i gang nye tankeprosesser. Foto: Peugeot
UTPREGET KONSEPTBIL: Langt fra klar for veien, men klar for å sette i gang nye tankeprosesser. Foto: Peugeot Vis mer

Peugeot Instinct Concept ble vist i før-première, men kommer også til å stå på Peugeots stand i Genève, der den får sin offisielle verdenspremière. Noen produksjonsbil direkte avledet av denne, tror vi ikke kommer til å bli aktuelt.

Les også:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer