Knalldyr overraskelse

Mange kan få en kjedelig ekstrautgift etter nyttår.

OVERRASKELSE: Flere tusen nordmenn kan få en kjedelig ekstraregning i januar. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
OVERRASKELSE: Flere tusen nordmenn kan få en kjedelig ekstraregning i januar. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høsten og vinteren 2022 har vært kostbar for mange nordmenn, og julehøytida vi nå er inne i, er heller ingen billig affære.

Dyrt

Nå bør tusenvis av nordmenn ta grep, slik at man unngår å få en ekstra kjip ekstraregning i januar.

Både DinSide og andre medier har skrevet flere saker om dette gjennom året, og det gjelder fristen for å fornye førerkortet.

Deriblant gjelder dette for folk som fremdeles kjører rundt med de store, laminerte førerkortene i lommeboka. (Wien modell 1 og 2).

UTGÅR: Dette er på vei ut, og om du viser det frem i kontroll, kan det bli dyrt. Foto: Statens vegvesen
UTGÅR: Dette er på vei ut, og om du viser det frem i kontroll, kan det bli dyrt. Foto: Statens vegvesen Vis mer

Seniorrådgiver i Fagseksjon Førerkort i Statens vegvesen, Jørgen Melbye Ingebrigtsen opplyser overfor DinSide at det per 27. desember fremdeles er cirka 20 000 personer som har dette førerkortet, som altså blir ugyldig fra og med 1. januar 2023.

Om du blir stoppet med ugyldig førerkort, risikerer du et gebyr på 5000 kroner.

REFLEKS: Her kan du se hvor synlig du er med refleks - og hvor vanskelig det er for sjåføren å se deg når du går uten. Video: Trygg Trafikk. Vis mer

Flere må ha nytt

Men det er ikke bare disse som må fornye førerkortet nå.

Også folk med diabetes 2, som bruker blodsukkersenkende legemiddel, må fornye førerkortet innen nyttår hvis de har førerkort i lette klasser med mer enn fem års gyldighet fra utstedelsen.

Dette gjelder klassene moped (AM), snøscooter (S), traktor (T), motorsykkel (A1, A2 og A), personbil (B) og personbil med henger (BE).

- Personer som bruker blodsukkersenkende medisiner, skal ha maksimalt 5 års gyldighet på førerkortet for lette klasser. Bakgrunnen for endringen er krav fra EUs førerkortdirektiv som medfører at personer som bruker blodsukkersenkende medisiner, må følges opp av lege med jevne mellomrom. Det innebærer at personer med diabetes som bruker slike medisiner, og som har et førerkort der det er mer enn fem år mellom utstedelsesdatoen og gyldig til-datoen, må levere helseattest og fornye førerkortet i løpet av 2022, sa seniorrådgiver Ingrid Sørlie i Statens vegvesen i en pressemelding i høst.

Ifølge Ingebrigtsen finnes det ikke tall på hvor mange som berøres av dette, da det er taushetsbelagte opplysninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer