Fredag den 13

Knuser myten

Fredag 13. er slett ingen ulykkesdag. Denne dagen oppstår det færre uhell og ulykker enn vanlig, viser en ny undersøkelse fra Folksam.

BARE ET DÅRLIG RYKTE: Det skjer færre ulykker og uhell på fredag 13. enn på andre fredager i året. Det viser skadetall fra de siste ti årene. Det er oppførselen til norrøne guder som har gitt dagen det dårlige ryktet. Foto: If
BARE ET DÅRLIG RYKTE: Det skjer færre ulykker og uhell på fredag 13. enn på andre fredager i året. Det viser skadetall fra de siste ti årene. Det er oppførselen til norrøne guder som har gitt dagen det dårlige ryktet. Foto: If Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år opplever vi fra en til tre fredager som faller på datoen 13. Det er mange forklaringer på hvorfor akkurat denne dagen blir ansett som en ulykkesdag. En vanlig forklaring stammer fra norrøn mytologi: 12 guder var samlet til middag i Valhall. Loke, den 13. guden, var ikke invitert. Han kom likevel og fikk Hödr til å skyte Balder med en pil av misteltein. Balder døde, jorden ble lagt i mørke og hele verden sørget. Dette ble en svært dårlig fredag.

Færre skader

Mye kan imidlertid tyde på at fredag 13. er mer dagen for falks enn for ulykke. Den svenske forsikringsgiganten Folksam har nå gått igjennom de skadene på bil, eiendom og personer som er innrapportert til selskapet på fredag 13. de ti siste årene. Konklusjonen er at dette slett ikke er en dag når folk opplever flere uhell og ulykker enn andre fredager. Statistikken viser derimot at det er færre skader akkurat på denne dagen.

LOV Å TRYKKE: Det finnes mange knapper i en bil, og noen av disse er nok velkjente, men kjenner du til knappen som kan redde liv? Video: Celina Stamper / NTB Vis mer

- I motsetning til folketroen, meldes det inn færre skader til oss på fredag den 13. enn andre fredager. Kanskje er folk litt mer forsiktige akkurat denne dagen, sier Erik Arvidsson, som er skadeforebygger i Folksam.

Sovner i dusjen

Når uhellet likevel er ute, er det ofte ødelagte mobiltelefoner, stjålne vesker eller at man har vært uheldig og satt seg på brillene som går igjen blant kundene til selskapet.

- Skader på mobiltelefoner skjser uansett om det er fredag 13. eller en annen dag i uken. Folk glemmer mobilen på taket av bilen, mister den i vannet eller den blir ødelagt av små barn som bruker den som leketøy. En mindre vanlig skade, men som er ganske spesiell, er personer som sovner mens de sitter i dusj-kabinettet, tetter sluket og forårsaker en mindre oversvømmelse, sier Arvidsson.

Ferie-utfarten verre

Han forteller at tendensen er den samme når det gjelder skader på bil. Fredag 13. synker antall skader sammenliknet med andre fredager. Det er vær- og kjøreforhold, samt ferieutfarter, som gjør at skadetallene skyter i været enkelte dager, viser statistikken til Folksam.

DÅRLIG VÆR: Det som forårsaker at bulke-tallene går kraftig opp enkelte dager, er vær- og føreforhold, samt utfarten på feriedager. Foto: Colourbox
DÅRLIG VÆR: Det som forårsaker at bulke-tallene går kraftig opp enkelte dager, er vær- og føreforhold, samt utfarten på feriedager. Foto: Colourbox Vis mer

Kommunikasjonssjef i If, Sigmund Clementz, kan berolige med at det heller ikke i Norge skjer flere uhell eller ulykker fredag 13.

- Det vil jo alltid skje en eller annen ulykke eller uhell på denne dagen. En del som opplever det, kan nok sette skylda på fredag 13. og gjerne fortelle om det til andre. Flere uhell og ulykker er det imidlertid ikke, sier Clementz.

Bare et dårlig rykte

- Noen er overtroiske, andre ikke. Det som er sikkert er at vi ikke finner noen sammenheng mellom fredag 13. og flere ulykker i våre skadetall, sier kommunikasjonssjefen.

Han tror at enkelte kan være litt mer urolige på denne dagen og at det på en måte kan bidra til at dagen har fått et dårlig rykte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer