Fredag den 13

Knuser myten

Fredag 13. er slett ingen ulykkesdag. Denne dagen oppstår det færre uhell og ulykker enn vanlig, viser en ny undersøkelse fra Folksam.

BARE ET DÅRLIG RYKTE: Det skjer færre ulykker og uhell på fredag 13. enn på andre fredager i året. Det viser skadetall fra de siste ti årene. Det er oppførselen til norrøne guder som har gitt dagen det dårlige ryktet. Foto: If
BARE ET DÅRLIG RYKTE: Det skjer færre ulykker og uhell på fredag 13. enn på andre fredager i året. Det viser skadetall fra de siste ti årene. Det er oppførselen til norrøne guder som har gitt dagen det dårlige ryktet. Foto: If Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år opplever vi fra en til tre fredager som faller på datoen 13. Det er mange forklaringer på hvorfor akkurat denne dagen blir ansett som en ulykkesdag. En vanlig forklaring stammer fra norrøn mytologi: 12 guder var samlet til middag i Valhall. Loke, den 13. guden, var ikke invitert. Han kom likevel og fikk Hödr til å skyte Balder med en pil av misteltein. Balder døde, jorden ble lagt i mørke og hele verden sørget. Dette ble en svært dårlig fredag.

Færre skader

Mye kan imidlertid tyde på at fredag 13. er mer dagen for falks enn for ulykke. Den svenske forsikringsgiganten Folksam har nå gått igjennom de skadene på bil, eiendom og personer som er innrapportert til selskapet på fredag 13. de ti siste årene. Konklusjonen er at dette slett ikke er en dag når folk opplever flere uhell og ulykker enn andre fredager. Statistikken viser derimot at det er færre skader akkurat på denne dagen.

- I motsetning til folketroen, meldes det inn færre skader til oss på fredag den 13. enn andre fredager. Kanskje er folk litt mer forsiktige akkurat denne dagen, sier Erik Arvidsson, som er skadeforebygger i Folksam.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer