Bilbrann

Knuser myten

Diskusjonen om brannfaren i elbiler har blusset opp igjen.

FORBYR ELBILER: Kystruten Havila forbyr elektriske biler ombord på sine båter på grunn av sikkerheten. En ny svensk rapport viser imidlertid at bensin- og dieselbiler brenner mye oftere som elbiler. Foto: Rune Korsvoll
FORBYR ELBILER: Kystruten Havila forbyr elektriske biler ombord på sine båter på grunn av sikkerheten. En ny svensk rapport viser imidlertid at bensin- og dieselbiler brenner mye oftere som elbiler. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Elektriske biler som brenner får som regel store oppslag i media. Som da en elbil begynte å brenne på en bensinstasjon i Bergen i januar.

Flere nye rapporter viser imidlertid at det er ganske sjelden at elektriske biler begynner å brenne. Sjansen for at en bensin- eller dieselbil tar fyr, er betydelig større.

Likevel gikk nylig Kystruten Havila til det skritt å forby elbiler og hydrogenbiler ombord på sine båter langs norskekysten.

- Avgjørelsen er tatt etter en ekstern risikoanalyse som er utført for oss. Konklusjonen i den analysen gjør at vi har besluttet å ikke ta denne typen biler om bord på grunn av sikkerheten, sa Lasse A. Vangstein som er kommunikasjonsansvarlig Havila Kystruten til NRK da forbudet ble kjent.

Sjelden batteri-brann

Tidligere har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) undersøkt risikoen for brann i elektriske biler. I tillegg har de fått utført flere forskningsprosjekter hos RISE Fire Reschearh. Konklusjonen er tydelig:

«Det ikke er grunnlag for å hevde at elbiler representerer en større fare ved brann enn fossile biler – den arter seg bare på en annen måte. Det er svært få hendelser der selve elbilbatteriet er årsaken til brannen. Dette vil normalt bare skje som følge av en ytre fysisk skade (kollisjon) eller en helt spesiell situasjon der det oppstår en meget kraftig varmeutvikling på utsiden av bilen. Normalt oppstår flammene som følge av at plasten i bilens interiør begynner å brenne. Denne situasjonen er lik for alle typer biler» skriver DSB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer