Kia EV6 med suveren ny verdensrekord

Knuser Tesla

Koreansk «billigmerke» ender i Guinness rekordbok som verdens raskeste bil å lade.

NY VERDENSREKORD: Elbilen Kia EV6 har satt ny verdensrekord i effektiv lading. Foto: Øystein B. Fossum
NY VERDENSREKORD: Elbilen Kia EV6 har satt ny verdensrekord i effektiv lading. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert

Kias nye elbil, mye omtalte og ettertraktede EV6, får plass i Guinness rekordbok for kortest ladetid på lange reiser. Kia EV6 er nemlig elbilen som har brukt minst tid ved hurtigladerne, på den lange reisen på tvers av USA, mellom New York og Los Angeles.

I løpet av sju dager og 4635 tilbakelagte kilometer fra New York i øst til Los Angeles i vest benyttet elbilen totalt sju timer, ti minutter og ett sekund (7.10,01) på lading.

Dermed slår sørkoreanerne Teslas seks år gamle Guinness-rekord fra 2015, da en Model S P85D benyttet hele 12 timer, 48 minutter og 10 sekunder på hurtiglading (12.48,10). Kia knuser med det den gamle verdensrekorden med over fem og en halv time (5.38,09).

FUNKSJONER: På Volkswagens elbiler i ID.-serien har de nå lagt inn en stilig funksjon – nemlig ID.Light. Video: Øystein Bergrud Fossum / Rune M. Nesheim. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

– Imøtegår skepsisen

På papiret kan Kia EV6 med sitt 400/800 volts elektriske anlegg og ladefart på 240 kW lade 100 kilometer rekkevidde på opptil 4 minutter. Det er raskere enn stort sett alle dagens elbiler.

Å lade batteriet fra 10 til 80 prosent skal være mulig på bare 18 minutter.

– Det er utrolig gøy å slå Tesla på dette på deres hjemmebane i USA. Også her hjemme, hvor vi har et svært langt land å forholde oss til, er raske lademuligheter noe som blir viktigere og viktigere for kundene når vi alle går over på elektriske biler, sier kommunikasjonssjef Christian Lagaard i Kia Bil Norge til DinSide.

Han mener Kia EV6 imøtegår elbil-skepsisen som noen fortsatt sitter med.

– EV6 har en stor fordel av å være en relativt rimelig bil, men en veldig avansert og under gode forhold svært rask ladeteknologi, forklarer han.

POPULÆR: Kia EV6 er en ny og ettertraktet bil på det norske elbilmarkedet. Foto: Øystein B. Fossum

Verdens raskeste lader

Da passer det godt at sveitsiske ABB nylig lanserte verdens raskeste lader, som skal kunne lade elbiler med opptil 360 kW - 10 kW raskere enn tyske Ionity, som allerede er på markedet.

Ifølge ABB vil de nye laderne kunne levere hele 100 km med elbil-strøm på under tre minutter - i optimale forhold. Selskapet mener med det at enhver elbil skal kunne fullades på 15 minutter eller mindre. Problemet er dog at ingen elbiler er kapable til å ta imot all så mye strøm så raskt i dag.

360 kW tilsvarer 44 prosent raskere enn Teslas såkalte Superchargere.

Ford med ny patent

Det har naturligvis skjedd mye med teknologien siden Tesla satte sin laderekord i 2015, og det fortsetter. For eksempel skal Ford sammen med et amerikansk universitet nå ha levert en patentsøknad om teknologi som skal lade elbilene hele fem ganger raskere enn dagens ladere.

Amerikanerne mener med det at en elektrisk bil skal kunne lade omtrent like raskt som det tar å fylle bensin og diesel på tanken. Så får tiden vise om teknologien blir satt ut i praksis ...

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer