Bensinprisen stuper:

Kø ved pumpene for super-billig drivstoff

Nedgang i listeprisen og lokale priskriger har de siste dagene ført til at du kan tanke super-billig bensin og diesel. På Uno-X stasjonen i Vormsund sørget en dieselpris på kr 12,79 for lange køer ved pumpene. Det er mer enn tre kroner under listeprisen!

BILLIG DIESEL: Flere steder i landet, som her i Vormsund i Akershus, har bilistene stått i kø de siste dagene for å tanke billig bensin og diesel. Foto: Rune Korsvoll
BILLIG DIESEL: Flere steder i landet, som her i Vormsund i Akershus, har bilistene stått i kø de siste dagene for å tanke billig bensin og diesel. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene har du mange steder kunnet tanke bensin og diesel til langt lavere priser enn det som har vært normalen. Listeprisen har gått ned, og enkelte steder har du kunnet fylle bensin og diesel til mer enn tre kroner under listeprisen. Det var tilfellet på Vormsund i Akershus, tirsdag.

- Vi opplever en beinhard priskonkurranse på bensin- og diesel. Jeg kommenterer aldri på hva listeprisen vår er på drivstoff, men når prisen kommer ned på kr 12,79 for diesel, så skyldes nok det mye en kraftig lokal priskrig. Dette er noe vi lever med hver dag over hele landet for å leve opp til målet vårt om å være billigst der vi har stasjoner, sier Jens Haugland, som er sjef for Uno-X i Norge.

Listeprisen går ned

For ikke mange ukene siden lå prisen for en liter bensin på nesten 18 kroner. Noen steder i landet så man en pumpepris på over 18 kroner. Noen spådde at prisen ville stige ytterligere, blant annet på grunn av en rekord-sterk dollarkurs. Akkurat det motsatte har skjedd. De siste to ukene har listeprisen på bensin og diesel blitt satt ned flere ganger.

BEINHARD KONKURRANSE: - Vi opplever en beinhard konkurranse flere stede som presser prisen så lavt, sier Jens Haugland, som er sjef for Uno-X i Norge. Foto: Uno-X
BEINHARD KONKURRANSE: - Vi opplever en beinhard konkurranse flere stede som presser prisen så lavt, sier Jens Haugland, som er sjef for Uno-X i Norge. Foto: Uno-X Vis mer

- Den siste pristoppen på bensin og diesel var 2. august. Da var listeprisen på bensin kr 17,49, mens prisen på diesel var 16,10 kroner. I dag er listeprisen på bensin 17,21 og på diesel 15,82, sier Pål Heldås i Circle K til Dinside.

Han forklarer nedgangen med blant annet lavere råoljepris.

- Vi har sett en nedgang i råoljeprisen de siste ukene. Nøyaktig hva det skyldes, er oljeanalytikerne de beste til å svare på. Det som imidlertid er tilfelle, er at den svake norske kronen og tilsvarende høy dollarkurs, har gjort at nedgangen ikke er blitt større.

- Når det gjelder de lave pumpe-prisene vi har sett noen steder, så skyldes nok det aller mest konkurransen i markedet og kraftige priskriger lokalt, sier Heldås.

LOKALE PRISKIRGER: I tillegg til nedgang i listeprisen, har lokale priskriger medført de laveste bensin- og dieselprisene på lenge. Foto: Rune Korsvoll
LOKALE PRISKIRGER: I tillegg til nedgang i listeprisen, har lokale priskriger medført de laveste bensin- og dieselprisene på lenge. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Diesel til 12,79

LISTEPRISEN NED: Listeprisen på bensin og diesel har gått ned de siste to ukene, til tross for skyhøy dollarkurs, bekrefter Pål Heldås i Circle K. Foto: Circle K
LISTEPRISEN NED: Listeprisen på bensin og diesel har gått ned de siste to ukene, til tross for skyhøy dollarkurs, bekrefter Pål Heldås i Circle K. Foto: Circle K Vis mer

Som bildet vårt viser, var det kø for å tanke på Uno-X-stasjonen i Vormsund i Akershus søndag ettermiddag, der diesel ble solgt for kr 12,79 per liter og bensin til kr 14,35 per liter. Folk vet tydeligvis å benytte seg av muligheten for billig tanking.

Bjarne Schieldrop er oljeanalytiker i SEB Merchant Banking og følger dette markedet fra time til time. Han spår en videre nedgang i oljeprisen:

- Både prisen på råolje og det påslaget som raffineriene tar for å produsere bensin, har gått ned de siste ukene. Fra midten av juli til i dag er det snakk om til sammen rundt 10 dollar per fat, sier oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB Merchant Banking. Han tror prisen vil fortsette å synke de neste ukene.

Enda billigere

- Vi er ferdig med den sesongen der amerikanerne kjører mye bil og tanker mye bensin. I tillegg er markedene svært lite villige til å ta risiko. Både handelskrigen mellom USA og Kina og usikkerheten rundt Brexit, gjør at pilene for råoljeprisen peker nedover. I dag er den på 58,40 kroner per fat. Vi forventer en videre nedgang. I tillegg venter vi at påslaget som raffineriene tar for produksjonen vil synke fra i overkant av 12 dollar per fat i dag, til nærmere null, sier Schieldrop, som tror at det kan bety billigere bensin forover:

- Det kommer litt an på dollarkursen, for den er svært høy mot den norske kronen i dag og virker i motsatt retning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer