Køen som er helsefarlig

Vi snakker ikke om ventetid på medisinsk behandling denne gangen.

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du blant dem som lett lar deg irritere når trafikken står bom stille, og når det endelig er noe bevegelse så går det i skikkelig sneglefart? Du er neppe den eneste. Men etter å ha lest dette vil du kanskje reagere litt annerledes neste gang du står fast i trafikken.

For en ny tysk studie viser at risikoen for hjerteinfarkt tredobles i en time etter man har stått fast kø. Og den økte risikoen varer totalt i hele seks timer, selv om den er mindre jo lengre tid det har gått.

Funnene viser ikke hva som er den konkrete årsaken til den økte risikoen. Men enten det dreier seg om økte stressnivåer, mer forurensning, for mye bråk eller for mye eksos, viser den fire år lange studien på 1.500 hjerteinfarktpasienter at det er en sammenheng mellom det å stå fast i trafikken og økt risiko for hjerteinfarkt.

Og det gjelder både for sjåfører, passasjerer i offentlig transport og til og med syklister, skriver nettstedet Medline Plus.

Går du naken i trafikken?Eksos skader hjertetLivsfarlig å kjøre dagen derpå

Men Annette Peters, studieleder ved forskningsinstitusjonen Helmholtz Zentrum Munchen i Tyskland og førsteamanuensis ved Harvard's School of Public Health, presiserer heldigvis at den økte risikoen ikke gjelder for alle.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.