Ny verdensrekord

Koenigsegg banker Bugatti

447 kilometer i timen i snitt er fasit. Dessuten slår de antakelig en annen rekord - fra 1938!

PÅ VEI MOT 460: Koenigsegg Agera RS klarte nesten 460 kilometer i timen etter å ha snudd på mile-streken på den lange rettstrekningen i Nevada. Snittet av topphastigheten målt i begge retninger, som blir registrert som verdensrekord, ble 447 kilometer i timen. Bugattis gamle rekord er dermed fullstendig knust. Foto: Skjermdump, Youtube/VBox
PÅ VEI MOT 460: Koenigsegg Agera RS klarte nesten 460 kilometer i timen etter å ha snudd på mile-streken på den lange rettstrekningen i Nevada. Snittet av topphastigheten målt i begge retninger, som blir registrert som verdensrekord, ble 447 kilometer i timen. Bugattis gamle rekord er dermed fullstendig knust. Foto: Skjermdump, Youtube/VBox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har tatt sin tid, men datoen 5. november 2017 vil bli stående som en historisk dato for alle bilinteresserte. Ett eneste forbehold: At Guinness World Records godkjenner rekordene. Ingen serieprodusert, gatelegal bil, har oppnådd en høyere hastighet på vei eller bane.

Den forrige rekorden ble satt i juli 2010 - og ble altså stående i litt over syv år. Da var det Bugatti som med sin Veyron Super Sport klarte 431,1 kilometer i timen på Volkswagens Ehra-Lessien testbane.

Koenigsegg
Koenigsegg Vis mer

Koenigsegg har innehatt rekorden også tidligere; det var i februar 2005 en CCR tok troféet fra McLaren F1, ved å kjøre i 388,87 km/t på Nardo-ovalen i Italia. I september samme år overtok Bugatti rekord-stafettpinnen for første gang før de mistet den til Shelby Super Cars høsten 2007.

Koenigsegg satte ytterligere to verdensrekorder under dette forsøket, som foregikk på en 17 kilometer lang rett strekning på Highway 160 i Nevada utenfor Las Vegas. Strekningen var naturligvis sperret for øvrig trafikk og tillatelse gitt av Nevadas veimyndigheter.

Øvelsen akselerasjon til 400 km/t og nedbremsning til 0 gjorde Agera RS på 33,87 sekunder - overlegent bedre enn Bugatti Chirons tid da den satte den foregående rekorden på 41,96 sekunder. Her snakker vi utklassing!

Slo rekord fra 1938

Den tredje verdensrekorden er høyeste hastighet på offentlig vei. Dermed den foregående fra... 1938 (!) slått. Det er derimot ikke sikkert at snitthastigheten over en kilometer fra den gang er blitt slått.

Som vi har omtalt før var den på smått utrolige 432,6 kilometer i timen og ble satt av Rudolf Caracciola i en Mercedes V12 W125, kort tid etter at hans rival Bernd Rosemeyer i en Auto Union Streamliner V16 hadde greid 432 km/t på den samme Autobahn-strekningen mellom Frankfurt og Darmstadt. Da Rosemeyer derpå forsøkte å sette rekord igjen, blåste bilen hans av veien og Rosemeyer omkom.

Her kan du se rekord-kjøringen slik Koenigseggs fabrikkfører, Niklas Lilja, opplevde den:

SNURR FILM: Rekordforsøket filmet fra cockpit i Koenigsegg Agera RS, i begge retninger på en avstengt hovedvei i Nevada. Data og video ble tatt opp med en Racelogic VBOX HD2. Vis mer Vis mer

Bilen er en Koenigsegg Agera RS med megawatt-oppgraderingspakken, altså med 1360 hestekrefter, sendt rett til bakhjulene.

Så gjenstår det bare at Guinness World Records godkjenner rekorden som den som gjelder offisielt - og å se hva Bugatti vil få til når den nye toppmodellen Chiron, på 1500 hestekrefter, skal forsøke å hente rekorden tilbake.

Bilder av Koenigsegg Agera RS:

Les også:

Norskprodusert rakettmotor i verdens raskeste bil

Denne elbilen slår alle superbilene rundt Nürburgring!

Sjekk Lamborghinis nye SUV!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer