Kofferten blir prosjektil

Usikret last kan være livsfarlig. Må du bråbremse fra 50 km/t, forvandles sekken på 20 kilo til en livstruende prosjektil på 1.250 kilo.

Kofferten blir prosjektil
Publisert

Dette tilsvarer bilens egenvekt, og det sier vel seg selv at det ikke er bare barnemat å få dette i nakken. Foodprosessoren du fikk til jul bør derfor sikres riktig og behørig sammen med all annen bagasje i bagasjerommet før du vender nesen mot det nye året og hjem igjen.

Plasser alt i bagasjerommet

Du bør altså forsøke å få plass til absolutt all bagasje i bagasjerommet. Du kan selvsagt frakte noe på taket av bilen, eller så lavt som mulig inne i kupeen, men ikke under noen omstendighet bør du plassere ting på hattehyllen. Må du bråbremse da, vil lasten i hattehyllen skyte fart, og den kan treffe passasjerer med stor kraft.

Bruk sikkerhetsselene i baksetet

Spesielt etter at det er blitt vanlig med nedfellbar seterygg i baksetet er det viktig å sikre lasten riktig også i bagasjerommet. Sitter det ingen i baksetet, så husk å feste sikkerhetsselene der bak likevel. Det kan hindre at seteryggen faller ned hvis den blir truffet av tung bagasje i fart under en bråstopp. På stasjonsvogner og kombi-biler må man samtidig med å feste lasten forsvarlig, også huske at man ikke må laste over seteryggen, da dette vil få samme effekt som i en hattehylle.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.