Kom deg vekk fra bilen

Fått motorstopp? Kom deg vekk, fortest mulig.

FULL STOPP: Har du først fått stopp, er det greit å være forberedt. Foto: COLOURBOX
FULL STOPP: Har du først fått stopp, er det greit å være forberedt. Foto: COLOURBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er budskapet til Falck. De ser daglig eksempler på uvettig oppførsel blant bilister som skal passere et havarert kjøretøy. Derfor oppfordrer de folk til å ikke bli sittende i bilene sine dersom bilen skulle stoppe. I kulda blir dette naturligvis en avveining, men i det store og hele er det tryggest å komme seg ut av bilen.

Døde på jobb

En servicemedarbeider fra Falck døde tidligere i år under et oppdrag. Bergingsbilen hans ble påkjørt mens den sto langs veien, med det tragiske utfallet at bergingsmannen døde. Nå oppfordrer hans kollegaer folk om å respektere uttrykninger og veihjelp, og gi godt med plass. –Jeg må innrømme at jeg ofte er redd når jeg er ute på bergningsoppdrag. Biler og trailere kjører nærmest over fotbladene mine, sier Morten Grønvold fra Falck Moss i Østfold.

En sur og dyr tabbe ga motorstopp.

Gode råd

-Bli ikke sittende i bilen når du ringer etter hjelp. Helst skal du komme deg over på andre siden av autovernet, mener Grønvold. Han oppfordrer også til å holde seg unna veien når du skal sette opp varseltrekanten, som skal settes opp 150 meter bak bilen. – Gå gjerne i grøfta, eller på andre siden av autovernet, råder han. Anmodningen om å komme seg vekk fra bilen gjelder selvfølgelig også passasjerene i bilen som har stoppet.

Dette ber vi oftest om hjelp til.

Bli med på redning og se selv:


Lei av bilen, og vil selge? Dette er bilen din verdt.

Motorvei et problem

På motorveier er utfordringen større. Der har ikke Flack og andre lov til å hente biler før veibanen er stengt av. Flere steder i landet utføres dette av Mesta, men fra de får varsling om et motorhavari kan det fort gå en time før dette er gjort. –Noen ganger får vi bistand fra Politiet, og da går det raskere, forteller Morten Grønvold. På motorveien er likevel regelen like gjeldende, om ikke mer. Kom deg vekk fra kjøretøyet, men før du gjør det bør du prøve å få bilen så langt ut på skulderen som mulig, og husk refleksvesten. Den er påbudt. Du står forhåpentligvis på høyre veiskulder, og dersom det er mulig så gå gjerne ut av bilen på høyre side, råder Morten Grønvold til slutt.

Hva har bilen kostet deg. Finn verditapet på bilen din.

Bare Falck Moss i Østfold har rundt 5000 bergningsoppdrag i året. Det er lett å tro det alltid går bra, men så mange oppdrag gir ekstra rom for at det en eller annen gang går galt.I Hønefoss fikk dette altså et tragisk utfall. Vær forsiktig!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer