Tredje generasjon Mercedes-Benz GLS

Komisk «krig» mellom BMW og Mercedes

BMW lanserer en X7 som er større enn Mercedes-Benz GLS? Javel, da kjører vi på med en helt ny, og enda større, GLS, repliserer Mercedes.

GIGANTISME: Etter europeisk målestokk blir nye Mercedes-Benz, som vokser med ytterligere 7,7 centimeter i lengden i forhold til utgående generasjon, en kjempesvær bil. Med tre helelektriske seterader og mulighet for å laste 2,4 kubikkmeter bagasje slår den til og med nye BMW X7 på størrelse. Foto: Daimler
GIGANTISME: Etter europeisk målestokk blir nye Mercedes-Benz, som vokser med ytterligere 7,7 centimeter i lengden i forhold til utgående generasjon, en kjempesvær bil. Med tre helelektriske seterader og mulighet for å laste 2,4 kubikkmeter bagasje slår den til og med nye BMW X7 på størrelse. Foto: Daimler Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kappløpet mot stadig større er ikke over, og den kan fortone seg som ganske komisk. Nå er det Mercedes' tur til å ta et skritt til i gigantismen ved å slå tilbake mot BMW, som våget å lansere en konkurrent til forrige generasjon GLS, da de kom med X7, som vi fikk en forsmak på i vinter.

En mastodont

X7 slo såvidt GLS på lengde, men nå viser Stuttgart-produsenten hvor skapet skal stå på ettertrykkelig vis: Med 521 centimeter i lengden er nye GLS 7,7 centimeter lengre enn forgjengeren og den digre SUV-en passerer dermed X7 med seks centimeter, med en akselavstand som er 3,5 centimeter lengre, nå 313,5 centimeter. I bredden måler nye GLS hele 196 centimeter.

Dette er tredje generasjon av Merdedes' største SUV, som ble lansert første gang under navnet GL-klasse i 2006. Vi kalte den da en «business-tank».

Designmessig er kjempe-SUV-en åpenbart i samme ånd som forgjengeren, altså en slags miks av edel, høy stasjonsvogn og råbarket terrengbil, bare mer generøst dimensjonert. Den ser mektig og dominerende ut, med de to hevelsene på panseret som forteller om mye krefter, kraftig designede hjulbuer og bratte hekkparti.

KRAFTKAR: Det er med en enda større bil og med oppdatert design, men i samme ånd som tidligere, Mercedes GLS satser på å bli ny konge på veien. Foto: Daimler AG
KRAFTKAR: Det er med en enda større bil og med oppdatert design, men i samme ånd som tidligere, Mercedes GLS satser på å bli ny konge på veien. Foto: Daimler AG Vis mer

Fronten er ellers dominert av en SUV-spesifikk tolkning av Mercedes-grillen, stor og oppreist, i en åttekantet design. Multibeam-LED-lamper er standard, hver utstyrt med 112 dioder. Mercedes har dratt opp lysstyrken til det maksimalt lovlige, og skal ligge over referanseverdien på én lux hele 650 meter foran bilen.

Svært romslig

Ikke overraskende skal bilen ha gode plassforhold, mens skinninteriør er standard på nye GLS. Med alle setene nede skal bagasjerom-volumet være på hele 2.400 liter. Med et tastetrykk kan man felle setene ned individuelt, eller trykke på en knapp merket «All», for at alle setene skal felles ned samtidig.

Med en egen bryter kan man også felle ned terskelen til bagasjerommet, for å lette innlastingen av tunge og voluminøse gjenstander.

GEDIGENT INTERIØR: Også innvendig er det tydelig at dette er S-klassenivå. Instrumenter og multimedia-skjerm er integrert som to 12,3-tommers berøringsskjermer side om side. Legg merke til de to håndtakene på den brede midtkonsollen, som trekker tankene mot rendyrkede terrengbiler. Foto: Daimler AG
GEDIGENT INTERIØR: Også innvendig er det tydelig at dette er S-klassenivå. Instrumenter og multimedia-skjerm er integrert som to 12,3-tommers berøringsskjermer side om side. Legg merke til de to håndtakene på den brede midtkonsollen, som trekker tankene mot rendyrkede terrengbiler. Foto: Daimler AG Vis mer

Til og med på tredje seterad, som har oppvarming og egne USB-porter tilgjengelig, skal det være romslig og Mercedes lover at selv opptil 1,94 centimeter høye personer skal kunne få plass. I og med at seterad to kan flyttes i lengderetningen, regner vi med at det betinger at de som sitter på denne ikke velger bakerste posisjon.

Lett elektrifisert

På det teknologiske plan skjer det en del med nye GLS, som introduserer 48-voltssystem på drivlinjene. Dette er assortert med en integrert startmotor/generator.

AKROBAT: Mercedes-Benz GLS skal kunne forsere vanskelig terreng i tillegg til å cruise komfortabelt på Autobahn. I tillegg til BMW X7 vil Range Rover LWB være en naturlig konkurrent, også den dugendes utenfor vei. Foto: Daimler AG
AKROBAT: Mercedes-Benz GLS skal kunne forsere vanskelig terreng i tillegg til å cruise komfortabelt på Autobahn. I tillegg til BMW X7 vil Range Rover LWB være en naturlig konkurrent, også den dugendes utenfor vei. Foto: Daimler AG Vis mer

Toppmotoriseringen på bensinsiden er i denne omgang GLS 580 4Matic, med V8 bensinmotor, som yter 489 hestekrefter og 700 newtonmeter, med ytterligere 250 newtonmeter og 22 hester, tilgjengelig via såkalt EQ-boost, der det elektriske systemet trår til, i kortere perioder.

Mega-SUV-en vil også komme i to diesel-utgaver: GLS 350 d 4Matic med 286 hester og 600 newtonmeter, og GLS 400 d 4Matic, med 330 hestekrefter og 700 newtonmeter.

GODT PLANTET: Bilen er høyreist, men bredbent og burde oppleves stabil på veien. Foto: Daimler AG
GODT PLANTET: Bilen er høyreist, men bredbent og burde oppleves stabil på veien. Foto: Daimler AG Vis mer

9-trinns-automat, 4x4 og luftfjæring standard

Alle motoriseringer utstyres med ni-trinns-automatgirkassen 9G-Tronic og 4Matic firehjulsdrift utstyrt med transferkasse med elektronisk styrt flerplatekløtsj og reduksjonsgir som standard. Luftfjæring, Airmatic, er også standard.

Samtlige førerassistanse- og sikkerhetssystemet i Daimler-arsenalet, og det vil ikke si så lite, er selvsagt også tilgjengelig på GLS i likhet med en lang liste multimedia, underholdnings- og kommunikasjonsløsninger.

Akkurat når nye GLS blir tilgjengelig i Norge, vet vi ikke. Importøren indikerer imidlertid at det blir i løpet av året. Priser er heller ikke tilgjengelig, men det er opplagt ikke noe for folk med mager bankkonto.

Flere bilder:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer