Kommentar: Ja takk til sorte bokser

Ser Storebror deg? Joda - i stadig større grad gjør han det, og mange vil nok reagere negativt på at bilprodusentene nå begynner å proppe sine biler så fulle av elektronikk at det kan registreres hvordan du har oppført deg i sekundene før det smalt.

DinSide's bilredaktør Henning Sund sier -- med et lite forbehold -- JA til "sorte bokser". Er du enig eller uenig? Send ham en e-post med din mening
DinSide's bilredaktør Henning Sund sier -- med et lite forbehold -- JA til "sorte bokser". Er du enig eller uenig? Send ham en e-post med din mening Vis mer
Publisert

Og "Storebror-ser-deg"-mentaliteten må aldri få innpass i overvåkningen av våre veier. Personlig er jeg langt mer bekymret for den dagen det kan logges at jeg for eksempel var i Holmestrand i går kveld mellom kl. 21.30 og 21.40 enn at påtalemyndigheten kan gå inn i bilens elektronikk og sjekke hvordan jeg oppførte meg dersom jeg skulle være innblandet i en kollisjon.

Det er flere forhold som taler for at slikt utstyr bør innføres i så mange biler så fort som mulig:

ForskningI første rekke bør data fra biler med slik elektronikk overleveres til trafikk- og adferdsforskere, som sannsynligvis kan skaffe seg ny og bedre viten om panikkreaksjoner. Hva er den vanligste reaksjonen dersom det plutselig dukker opp en elg i veibanen? Forsøker de fleste å svinge unna, eller holdes rattet stivt samtidig som bremsepedalen klaskes hardt i gulvet?

Når vi vet mer om folks reaksjonsmønstre, kan det bli enklere å drive effektiv opplæring for å minimere panikkartede reaksjoner.

Preventiv virkning Vissheten om at du kjører rundt i en bil som hele tiden registrerer hva du gjør og hvordan du oppfører deg på veien burde virke preventivt på de verste råkjørerne. De verste av de verste vil nok likevel gi blaffen i at de produserer bevismateriele mot seg selv, men straffen kan bli desto verre; forsikringsselskapene kan true med regress mot sjåføren, er det flere biler involvert kan den regningen bli tung å betale -- for ikke å snakke om dersom det er personskader inne i bildet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.