Kommentar: Piggfrie dekk er IKKE livsfarlige!

Som leser av tabloidaviser, har du den siste uken blitt fortalt at piggfrie dekk er livsfarlige. Nå lanserer vi den motsatte påstanden; at piggdekk er livsfarlige. Det skal ikke mye tankevirksomhet til for å finne ut at sistnevnte påstand er usann, men det er også påstanden om at piggfrie dekk er livsfarlige.

Publisert

Hva mener våre lesere? Les kommentarene og den siste utviklingen i debatten her!

Sannheten er sjelden enten sort eller hvit. Og den er i alle fall ikke det når det gjelder dekk. Derfor forsøkte vi etter beste evne å anbefale våre lesere gode piggfrie vinterdekk tidligere i vinter, men vi gjorde samtidig oppmerksom på de piggfrie dekkenes ulemper. (Du kan lese hele artikkelen her.)

Et dekk - enten det er med eller uten pigger - er et resultat av kompromisser. Enkelte hovedforskjeller mellom de to dekktypene kan vi likevel fastslå.

Dekk som ruller bremser kjappest

En av tabloidavisene viste søndag et bilde av to biler som hadde panikkbremset på isen. Bilen med piggdekk hadde 20 prosent kortere bremselengde, ble det hevdet. Det er ikke særlig overraskende. Vi bestemte oss for å gjøre et tilsvarende forsøk.

På en isete parkeringsplass panikkbremset vi fra 40 km/t og målte bremselengden. Så nappet vi ut sikringen for ABS-bremsene og skled avgårde. Bremselengden ble nesten 40 prosent (!) lengre. Bilen vi kjørte var en Subaru Forrester - dekkene var Bridgestone Blizzak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer