Toyota med storsatsing på elbil

Kommer med ti elbil­modeller på kort tid

Som vi har annonsert tidligere, har Toyota svært ambisiøse prosjekter som er klare til å settes ut i livet. Og nå er de første elbilene klare.

EL-SUV: Blant de tallrike modellene Toyota er i ferd med å utvikle, kommer blant annet en større etterfølger til den første elektriske RAV4 (bildet), som det er blitt registrert en del av i Norge de siste par årene - bruktimportert fra utlandet. Foto: Bjørn Eirik Loftås
EL-SUV: Blant de tallrike modellene Toyota er i ferd med å utvikle, kommer blant annet en større etterfølger til den første elektriske RAV4 (bildet), som det er blitt registrert en del av i Norge de siste par årene - bruktimportert fra utlandet. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Toyota har utmerket seg ved å holde seg i det lengste til hybridteknologien, som de mestrer bedre enn noen. De har overlatt til andre å initiere satsing på batteri-elbiler i stor skala.

Elbilene fra Toyota har begrenset seg til den begrensede serien av RAV4 Electric, som ble solgt som ny i USA for noen år siden, og den lille bybilen i-Road.

ER UNDER PLANLEGGING: Dette er en av ti nye elbiler som skal komme fra den japanske produsenten i løpet av de neste årene. Den kan bli den første modellen basert på plattformen som er under forberedelse i samarbeid med Subaru. Foto: Toyota
ER UNDER PLANLEGGING: Dette er en av ti nye elbiler som skal komme fra den japanske produsenten i løpet av de neste årene. Den kan bli den første modellen basert på plattformen som er under forberedelse i samarbeid med Subaru. Foto: Toyota Vis mer

Nå kommer elbilene

Men vi står foran en ny tid, som vi første gang annonserte i desember 2017. Og nå er det konkret: Nylig avduket Toyota en ny elbil - en batterielektrisk versjon av kompakt-SUV-en C-HR, som vi for øyeblikket kun får som hybrid, med bensinmotor her i landet. Men nå lanseres altså elbilen C-HR EV.

Avdukingen fant sted i Shanghai allerede i april, under den store kinesiske bilmessen der. Men det stopper ikke der for Toyotas elbilsatsing.

TO NYE: Her er de to elbilene Toyota starter satsningen med: C-HR EV og Izoa. Foto: Toyota
TO NYE: Her er de to elbilene Toyota starter satsningen med: C-HR EV og Izoa. Foto: Toyota Vis mer

Den japanske giganten - som for øvrig er verdens største bilprodusent og også var var mestselgende merke i Norge i mai i år - har nemlig storstilte planer i den retningen.

Faktisk er ambisjonene enda større enn det vi trodde, inntil ganske nylig. Men nå har de annonsert at de skal lansere hele ti nye elbil-modeller, allerede i løpet av første halvdel av 2020-tallet- altså i løpet av de neste fem - seks årene.

NY ELBIL: Dette er interiøret i nye Toyota Izoa, som skal markedsføres innen kort tid i Kina. Foto: Toyota
NY ELBIL: Dette er interiøret i nye Toyota Izoa, som skal markedsføres innen kort tid i Kina. Foto: Toyota Vis mer

Det første markedet de satser i skal være Kina, der også en annen variant av elbilen C-HR EV, ved navn IZOA, skal markedsføres. Disse modellene skal allerede være klare for salg fra tidlig neste år.

Faststoff-teknologi

I et intervju med Motor Authority har Toyotas forsknings- og utviklingssjef Shigeki Terashi sagt at de håper å ha den elbilen utstyrt med såkalte faststoffbatterier, der flytende elektrolytt er erstattet med fast, klar innen de olympiske lekene, som skal holdes i Tokyo i 2020.

Faststoffbatterier skal være både betydelig mer energieffektive og kunne lades vesentlig raskere enn det som er mulig med de litiumion-batteriene som er vanlige i dag.

ROMVESEN? Nei, en kommende elbil fra Toyota - Rhombus, foreløpig som konseptbil. Foto: Toyota
ROMVESEN? Nei, en kommende elbil fra Toyota - Rhombus, foreløpig som konseptbil. Foto: Toyota Vis mer

Det planlegges også fra Toyotas side både en større elektrisk SUV, mindre elektriske bybiler og en småsær skapning ved navn Rhombus, som vi ser på bildet nedenfor, i tillegg til det de kaller nye mobilitetsløsninger, som selvkjørende shuttles for vareleveranser, for eksempel.

I alt er det planlagt et volum på 5,5 millioner produserte batterielektriske biler frem til 2030, annonserte Toyota i forbindelse med visningen av C-HR og Izoa.

Storsatsingen baserer seg for øvrig på teknisk samarbeid med Mazda, og utviklingen av en plattform for fremtidige elbiler i samarbeid med Subaru. Den første elbilen basert på denne skal være en relativt stor SUV.

I Shanghai presiserte visepresident Moritaka Yoshida at, parallelt med elbilsatsingen, vil produsenten fortsette med videreutviklingen av programmene for hybrider, ladbare hybrider (deriblant en ladbar versjon av Corolla), og hydrogenbiler.

Når det gjelder sistnevnte, har Toyota inntil videre suspendert salget av sin eneste hydrogenmodell, Mirai, her i landet.

Toyotas presentasjonsvideo fra Shanghai:

Allerede hevder Toyota at de har gjort mye for å redusere klimagassutslipp fra biltrafikken: Ifølge dem har de 13 millioner hybridbilene merket har solgt siden starten med Prius i 1997, gjort det mulig å redusere globale CO2-utslipp med 103 millioner tonn.

Flere bilder

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer