Kompressoren taper kampen

For 20 år siden var turbomotoren stort sett forbeholdt sportslige biler. Nå tas turboteknologi i bruk av stadig flere motorprodusenter, også i mer ordinære familiebiler.

Publisert
Sist oppdatert

Som mange DinSide-lesere vil være klar over, er så godt som alle dieselmotorer i dag utrustet med turboladere. Fordi en stadig høyere andel av bilene som selges i Europa er utrustet med dieselmotorer, opplever produsentene av turboladere en stadig økende etterspørsel.

I tillegg er det stadig flere bilprodusenter, ikke minst i Europa, som satser på turboladede bensinmotorer, deriblant Audi, Ford, Opel, Porsche, Renault, Saab, Seat, Skoda, Volkswagen og Volvo. Også enkelte japanske bilprodusenter, som Mitsubishi og Subaru, har oppdaget fordelene ved turbolading.

Folkebiler med turbomotor

Mange av de nevnte bilprodusentene bruker kun turbolading i sine mest sportslige modeller, men det finnes stadig flere unntak. For eksempel har Volkswagen-konsernets 1,8-liters turbomotor, som sannsynligvis er Norges mest utbredte bensinturbomotor, vært innom en lang rekke familiebiler. Den mest beskjedne utgaven yter 150 hestekrefter og er blant annet å finne i relativt rimelige utgaver av Volkswagen Passat og Skoda Octavia.

Et annet eksempel er Saab 9-3, som ved lanseringen kun var tilgjengelig med turbomotorer, deriblant en 150-hesters variant. Siden har imidlertid Saab av prishensyn sett seg tvunget til å introdusere enn 122-hesters sugemotor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer