NOx- og CO₂-tallene stuper

Kraftig nedgang i utslipp fra norske biler

For første gang ble det ikke registrert brudd på grenseverdiene for helseskadelige NOx-utslipp.

OPPSIKTSVEKKENDE KUTT: CO₂-utslippet fra nye biler er kuttet fra 183 til 62 gram per kilometer siden 2001. Foto: Markus Pentikainen
OPPSIKTSVEKKENDE KUTT: CO₂-utslippet fra nye biler er kuttet fra 183 til 62 gram per kilometer siden 2001. Foto: Markus Pentikainen Vis mer
Publisert

I 2018 ble det ikke registrert brudd på grenseverdiene for helseskadelige NOx-utslipp i norske byer, for første gang siden disse målingene startet. Samtidig viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV), at utslippene av klimagassen CO₂ fra nye biler som selges i Norge har gått ned fra 183 gram per kilometer i 2001 til 62 gram ved utgangen av 2018.

Det må presiseres at OFV-tallene ikke er faktisk målte utslipp, men de offisielle utslippstallene som rapporteres inn av bilprodusentene selv etter gjeldende normer.

Mer elbil - mindre diesel

- Nøkkelen til suksessen ligger i summen av alle tiltakene som er gjennomført. Det er alt fra europeiske utslippskrav til lokale byvekstavtaler. Det er ikke ett enkelt tiltak som har løst floken med utslipp av helseskadelig nitrogendioksid (NO₂), sier sjefingeniør Karl Idar Gjerstad i Statens vegvesen til Dinside.

Veitrafikken står for 80 prosent av NO₂-konsentrasjonen i byene, ifølge Norsk institutt for luftforskning (NILU). Mange flere elbiler og færre dieselbiler bidrar derfor mye for å få ned NO₂-utslippet.

De siste årene har det vært stort fokus på NOx-utslipp (der NO₂ er den farlige delen) fra dieselbiler i byene. I 2018 ble grenseverdiene for NO₂ overholdt på alle målestasjonene i alle de store byene i Norge. Det er Folkehelseinstituttet og Miljødirektoratet som har fastsatt kriteriene for hvilke nivåer som er trygge for de aller fleste.

KIlde: Statens vegvesen
KIlde: Statens vegvesen Vis mer

Har tatt tid

- For å redusere nivået av NO₂, må man enten ha færre kjøretøyer eller lavere utslipp per kjøretøy. Dieselbiler har høyere utslipp enn bensinbiler, mens elbiler ikke slipper ut noe. Endring i kjøretøyparken, infrastruktur og transportmuligheter tar lang tid. Derfor var det først i 2018 at grenseverdiene ble overholdt hos samtlige målestasjoner i Norge, sier Gjerstad, som mener at vi fortsatt har en jobb å gjøre.

- For det første dekker målestasjonene bare punkter i byene. I tillegg spiller været inn. Vi må ha en litt bedre margin opp til grenseverdien for å være trygge på god luft, selv om det legger seg et «kuldelokk» over byene, fortsetter sjefsingeniøren.

NOx og CO₂ NED: Både utslippet av den helsefarlige gassen NO₂ og drivhusgassen CO₂ har gått kraftig ned. Foto: Markus Pentikainen.
NOx og CO₂ NED: Både utslippet av den helsefarlige gassen NO₂ og drivhusgassen CO₂ har gått kraftig ned. Foto: Markus Pentikainen. Vis mer

Én tredel CO₂

Når det gjelder utslippet av klimagassen karbondioksid (CO₂) fra de nye bilene som selges i Norge, har nedgangen vært enda tydeligere. I 2001 var gjennomsnitts-utslippet fra de nye bilene 183 gram per kilometer. Ved utgangen av 2018 var tallet 62 gram per kilometer - nede i en tredel.

EL-VAREBILER: - Nå begynner også de elektriske varebilene og bussene å gjøre seg bemerket i statistikken, sier Øyvind Solberg Thorsen, direktør i Opplysningsrådet for veitrafikken. Foto: OFV
EL-VAREBILER: - Nå begynner også de elektriske varebilene og bussene å gjøre seg bemerket i statistikken, sier Øyvind Solberg Thorsen, direktør i Opplysningsrådet for veitrafikken. Foto: OFV Vis mer

Forklaringen på nedgangen er først og fremst det store salget av elektriske biler i Norge. Rundt 35 prosent av alle nye personbiler som nå selges i Norge er nullutslipps-biler. Men også hybridbiler og elektriske varebiler og busser begynner å bidra.

- I mai i år sto bensin-hybridene for omtrent samme markedsandel som de rene bensinbilene. Det er ikke ofte vi ser, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i OFV til Dinside.

El-busser og -varebiler

Det er ikke lenger bare personbilene som drives av elektrisitet. Blant 302 nye busser i mai, var det 35 med elektrisk drift. I tillegg begynner det å bli et merkbart salg av elektriske varebiler. Ved utgangen av mai var det registrert 926 el-varebiler, mot 512 i perioden januar-mai i 2018. Antallet har dermed steget med 81 prosent.

- Selv om antallet fortsatt er lavt, er det tydelig at el-varebilene nå oppfattes som mer konkurransedyktige, sier Solberg Thorsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer