NOx- og CO₂-tallene stuper

Kraftig nedgang i utslipp fra norske biler

For første gang ble det ikke registrert brudd på grenseverdiene for helseskadelige NOx-utslipp.

OPPSIKTSVEKKENDE KUTT: CO₂-utslippet fra nye biler er kuttet fra 183 til 62 gram per kilometer siden 2001. Foto: Markus Pentikainen
OPPSIKTSVEKKENDE KUTT: CO₂-utslippet fra nye biler er kuttet fra 183 til 62 gram per kilometer siden 2001. Foto: Markus Pentikainen Vis mer
Publisert

I 2018 ble det ikke registrert brudd på grenseverdiene for helseskadelige NOx-utslipp i norske byer, for første gang siden disse målingene startet. Samtidig viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV), at utslippene av klimagassen CO₂ fra nye biler som selges i Norge har gått ned fra 183 gram per kilometer i 2001 til 62 gram ved utgangen av 2018.

Det må presiseres at OFV-tallene ikke er faktisk målte utslipp, men de offisielle utslippstallene som rapporteres inn av bilprodusentene selv etter gjeldende normer.

Mer elbil - mindre diesel

- Nøkkelen til suksessen ligger i summen av alle tiltakene som er gjennomført. Det er alt fra europeiske utslippskrav til lokale byvekstavtaler. Det er ikke ett enkelt tiltak som har løst floken med utslipp av helseskadelig nitrogendioksid (NO₂), sier sjefingeniør Karl Idar Gjerstad i Statens vegvesen til Dinside.

Veitrafikken står for 80 prosent av NO₂-konsentrasjonen i byene, ifølge Norsk institutt for luftforskning (NILU). Mange flere elbiler og færre dieselbiler bidrar derfor mye for å få ned NO₂-utslippet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer