Kraftig økning i bilbranner: Her er årsakene

Forsikringsutbetalingene for bilbranner har økt med 42 prosent på bare to år.

DIN EGEN SKYLD: Årsaken til økningen i branner er mer avansert utstyr og økt salting. Men dersom du aldri tar motorvask kan det bidra til brannen, tror forsikringsselskapene. Foto: Gjensidige
DIN EGEN SKYLD: Årsaken til økningen i branner er mer avansert utstyr og økt salting. Men dersom du aldri tar motorvask kan det bidra til brannen, tror forsikringsselskapene. Foto: Gjensidige Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er svært dramatisk når bilen begynner å brenne, noe stadig flere opplever. De siste årene har antall bilbranner økt jevnt og trutt – fra 3.291 i 2016 til 3.496 i fjor.

Enda verre er økningen i forsikrings-utbetalingene. De økte med 42 prosent på disse to årene – fra 196 til 278 millioner kroner.

Noen enkel årsak til økningen kan ikke forsikringsselskapene peke på. De setter skylden på mer avanserte biler, med mer elektrisk utstyr - i kombinasjon med mer salting på veiene. Men også bileierne får litt av skylden ...

Mer salting gir branner

- Dette med bilbranner er noe vi følger svært nøye, siden det oppleves som veldig dramatisk for dem som erfrar det, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If forsikring til Dinside.

Han peker på tre hovedårsaker til at både antall branner og utbetalingene har økt mye de siste årene.

- For det første er moderne biler blitt mer og mer høyteknologiske og komplekse. De er nesten som et nettbrett på hjul, med svært mye elektronikk, ledninger og koblingspunkter. Jo mer elektrisk utstyr, jo større sannsynlighet er det for at noe kan begynne å brenne. I tillegg ser vi at økt salting fører til mer korrosjon i elektriske anlegg, spesielt i kontakter, og dermed økt risiko for brann, sier Clementz.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer