Kraftig overforbruk dokumentert

Et britisk nettsted går ut og konkluderer med at undervurdert forbruk koster bilistene 40 milliarder.

OVEROPTIMISTISK: Ifølge den svært omfattende undersøkelsen til britiske HonestJohn, er Lexus CT 200h langt fra å oppnå så gode forbrukstall i virkeligheten som det de oppgir. Bare Mercedes B-klasse får dårligere resultat. Foto: Lexus
OVEROPTIMISTISK: Ifølge den svært omfattende undersøkelsen til britiske HonestJohn, er Lexus CT 200h langt fra å oppnå så gode forbrukstall i virkeligheten som det de oppgir. Bare Mercedes B-klasse får dårligere resultat. Foto: Lexus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er det britiske forbrukernettstedet HonestJohn.co.uk som fredag 11. januar avslørte det oppsiktsvekkende tallet de var kommet frem til: Forskjellen mellom de offisielle forbrukstallene bilprodusentene oppgir overfor kunder og myndigheter, og det personer som kjører bilene faktisk konstaterer, tilsvarer en merkostnad for bilistene på 4,45 milliarder pund. Omregnet til norske kroner snakker vi om cirka 40 milliarder kroner.

Koster oss tre milliarder

Tallene ovenfor er basert på britiske forhold. Hvis vi går ut fra at snittresultatet ville blitt omtrent det samme i Norge, vil det bety at differansen mellom oppgitt og faktisk forbruk for norske bilister beløper seg til over tre milliarder kroner i året.

Nybilkjøp: Statsbudsjettets vinnere og tapere

Målt av tusener av bilister

Hva bygger så disse tallene på?

Jo, HonestJohn har foretatt en undersøkelse der de har samlet inn reelle forbrukstall fra over 30.000 bilister, fordelt på alle de viktige bilmerker og -modeller.

Så har de sammenlignet disse tallene med de forbrukstallene bilprodusentene oppgir. Det dreier om de offisielle tallene, målt etter den såkalte EU-syklusen - en laboratorietest bilprodusentene utfører, og som bare i begrenset grad reflekterer de reelle forholdene ute på veien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer