Moderne lykter

- Kraftig overrasket

Nye, avanserte LED-lykter gir fantastisk lys, men er ofte svindyre. Det fikk en Lexus-eier erfare da han sjekket prisen på en lykt som var skadet.

50 000 KRONER: Mange lykter vi må skifte etter en liten skade, kan koste opp mot 40 0009 - 50 000 kroner, bekrefter kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige. Foto: Gjensidige
50 000 KRONER: Mange lykter vi må skifte etter en liten skade, kan koste opp mot 40 0009 - 50 000 kroner, bekrefter kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige. Foto: Gjensidige Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stort sett alle nye biler har nå LED-lykter, der de tradisjonelle pærene er byttet ut med elektriske dioder (Light Emitting Diodes).

Ikke alle LED-lykter er like gode viser tester vi har gjort, men de mest avanserte Matrix-lyktene, som mange produsenter kaller dem, gir svært godt lys.

Hemmeligheten er mange dioder, et kamera som «ser» hva som befinner seg på veien og elektronikk som kan skape et svært detaljert lysbilde foran bilen. Du kan kjøre med fjernlys på hele tiden. Lyktene legger en skygge over bilen du møter, slik at den ikke blendes. Det samme gjør lysene når du ligger bak en annen bil.

Samtidig lyser den opp veikanten langt framover, slik at du tidlig kan oppdage fotgjengere eller syklister. Med andre ord veldig trafikksikkert.

Svært godt lys

Det er ikke bare dyre biler som Audi, Mercedes, BMW og Lexus som har disse avanserte lyktene. Opel var blant bilmerkene som var tidlig ute med LED Matrix lykter på sine biler. De gir svært godt lys, men de koster:

Lykta som ble skadet på Lexus-eierens bil var en såkalt trippel beam og kostet 48 000 kroner å skifte. Dermed ble dette en forsikringssak. Med Lexus er ikke alene om å ha dyre lykter. Gjensidige har samlet noen priseksempler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.