Krasjer etter bruk av sovepiller

Menn og unge mennesker mest utsatt.

Bruk av sovetabletter øker risikoen for å krasje neste dag.  Foto: Colourbox
Bruk av sovetabletter øker risikoen for å krasje neste dag. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sliter du med søvnen og tyr til sovemedisin for å få noen etterlengtede timer på øyet? I så tilfelle, burde du være forsiktig med å sette deg bak rattet neste morgen.

Forskning viser nemlig at det er dobbelt så stor risiko for å krasje dagen etter at man har brukt sovetabletter. Og risikoen er større for menn og yngre mennesker enn for kvinner og eldre. Det melder Mail Online.

Flere bruker sovemidler

Funnene gjelder ikke bare medikamentene som har vært på markedet lenge, for eksempel benzodiazepiner, som er kjent for å gi søvnighet på dagen. Også nyere og "tryggere" medisiner som har blitt utviklet de siste 10 årene, viste økt risiko for å krasje dagen etter at man hadde tatt pillene.

Dette til tross for at produsentene påstår at effektene av medikamentet skal være ute av kroppen etter sju til åtte timer, noe som innebærer at man skal kunne være klar for å sette seg bak rattet dagen etter.

Siden begynnelsen av 90-tallet har det, ifølge Tidsskrift for Den norske legeforening, vært en jevn økning i totalforbruket av sovemidler. Forbruket er mer enn fordoblet siden 1999 og i 2005 hentet så mange som 360 000 personer ut minst én resept på sovemedisin av et eller annet slag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.