Krasjer etter bruk av sovepiller

Menn og unge mennesker mest utsatt.

Bruk av sovetabletter øker risikoen for å krasje neste dag.  Foto: Colourbox
Bruk av sovetabletter øker risikoen for å krasje neste dag. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sliter du med søvnen og tyr til sovemedisin for å få noen etterlengtede timer på øyet? I så tilfelle, burde du være forsiktig med å sette deg bak rattet neste morgen.

Forskning viser nemlig at det er dobbelt så stor risiko for å krasje dagen etter at man har brukt sovetabletter. Og risikoen er større for menn og yngre mennesker enn for kvinner og eldre. Det melder Mail Online.

Flere bruker sovemidler

Funnene gjelder ikke bare medikamentene som har vært på markedet lenge, for eksempel benzodiazepiner, som er kjent for å gi søvnighet på dagen. Også nyere og "tryggere" medisiner som har blitt utviklet de siste 10 årene, viste økt risiko for å krasje dagen etter at man hadde tatt pillene.

Dette til tross for at produsentene påstår at effektene av medikamentet skal være ute av kroppen etter sju til åtte timer, noe som innebærer at man skal kunne være klar for å sette seg bak rattet dagen etter.

Siden begynnelsen av 90-tallet har det, ifølge Tidsskrift for Den norske legeforening, vært en jevn økning i totalforbruket av sovemidler. Forbruket er mer enn fordoblet siden 1999 og i 2005 hentet så mange som 360 000 personer ut minst én resept på sovemedisin av et eller annet slag.

Ett av dem, Zolpidem, som selges under navnet Stilnoct, ble sett på som et stort gjennombrudd da det kom på markedet på midten av 90-tallet. Tester viste at medikamentet hadde færre bivirkninger og at de ikke hang igjen i kroppen like lenge som benzodiazepiner, som har vært på markedet siden 60-årene.

I etterkant har det imidlertid knyttet seg en del bekymringer rundt bruken av Zolpidem. Rapportene går blant annet på bizzar og farlig oppførsel i søvne. Enkelte har kjørt i søvne, mens andre har våknet opp med senga full av mat.

På grunn av eksempler som disse anbefaler land som USA og Australia at man ikke bruker disse pillene i mer enn fire uker om gangen.

Overrasket over resultatet

I den siste studien, publisert i Journal Sleep Medicine, så norske forskere på sammenhengen mellom bruk av sovetabletter og trafikkulykker. I denne kom de imidlertid frem til at risikoen var størst for de som brukte benzodiazepiner.

Ved bruk av en av disse, kalt Flunitrazepam eller Rohypnol, var risikoen for å krasje fire ganger så stor.

Data som omfatter 3,1 millioner nordmenn i perioden januar 2004 til september 2006 ble analysert. Resultatene viste at det var 129 trafikkulykker i etterkant av bruk av Zopiclone, og 21 etter bruk av Zolpidem.

Forskerteamet fra Folkehelseinstituttet var overrasket over at de som brukte nyere medikamenter, som Zopiclone og Zolpidem, hadde dobbelt så stor risiko for å krasje.
Videre kom de frem til at de som brukte disse noen få uker av gangen hadde like stor risiko, og ved enkelte tilfeller høyere risiko, enn de som tok dem kontinuerlig.

Professor Jim Horne ved Loughborough University, som er ekspert på sovemedisin, mener imidlertid studien er for liten til at man kan trekke bastante konklusjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer