Stor tilbakekalling

Krasjfare i over 450 000 Toyotaer

En feil på en radarsensor gjør at det automatiske nødbrems-systemet ikke fungerer.

BREMSER IKKE: Feilen på nødbremssystemet gjelder blant annet den nyeste utgaven av Yaris Hybrid, som er en av de mest populære modellene til Toyota i Norge. Foto: Toyota
BREMSER IKKE: Feilen på nødbremssystemet gjelder blant annet den nyeste utgaven av Yaris Hybrid, som er en av de mest populære modellene til Toyota i Norge. Foto: Toyota Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når føreren er uoppmerksom skal det automatiske nødbrems-systemet kjenne igjen og bremse for andre biler, fotgjengere og syklister som kommer ut i veien. Systemet styres blant annet av et kamera i kombinasjon med en radar og andre sensorer.

Nå viser det seg at det er usikkert om dette nødbremssystemet virker på 456 000 Toyota Yaris og C-HR. Årsaken skal være at en radarsensor ikke er blitt aktivert under produksjon av bilene.

Systemet er avhengig av informasjon fra denne for at du skal unngå å kjøre på andre biler bakfra. Systemet klarer rett og slett ikke å oppdage at en bil foran på veien har stoppet opp. Det klarer dermed verken å varsle føreren eller å sette på bremsene for å unngå en krasj. Føreren skal heller ikke få noe varsel om at nødbremssystemet er ute av funksjon.

FEIL PÅ RADAR: Problemet skal være at en radar-sensor som er med på å styre nødbrems-systemet ikke ble koplet opp under produksjon av bilen. Toyota C-HR er berørt. Foto: Toyota
FEIL PÅ RADAR: Problemet skal være at en radar-sensor som er med på å styre nødbrems-systemet ikke ble koplet opp under produksjon av bilen. Toyota C-HR er berørt. Foto: Toyota Vis mer

Over 4000 biler i Norge

Bilene det er snakk om er produsert mellom 20. mars 2020 og 2. august 2021. Disse kalles nå tilbake for en sjekk og eventuell utbedring av feilen. Toyota tror ikke at feilen er til stede på alle bilene som nå kalles tilbake til verkstedet.

I Norge er 4140 biler berørt av denne tilbakekallingen. Informasjonssjef Espen Olsen i Toyota Norge, forteller at alle de berørte bileierne vil bli varslet direkte.

- Vi sender i disse dager ut verkstedinnkalling til totalt 4140 kunder i Norge, for å sjekke og eventuelt utbedre funksjonen for radarsensoren på de berørte bilene. Dette er som vanlig kostnadsfritt for eieren, sier Olsen til DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer