Håndholdt mobiltelefon

Krever 6800 kroner og tre prikker

Trygg Trafikk krever strengere straffer for håndholdt mobil.

DETTE MÅ BLI STRENGERE: Å snakke i håndholdt mobiltelefon tar stjeler masse oppmerksomhet fra kjøringen om må straffes langt hardere enn i dag, mener Trygg Trafikk. Foto: Rune M. Nesheim
DETTE MÅ BLI STRENGERE: Å snakke i håndholdt mobiltelefon tar stjeler masse oppmerksomhet fra kjøringen om må straffes langt hardere enn i dag, mener Trygg Trafikk. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tiden flyr: I år er det 20 år siden det ble ulovlig å bruke håndholdt mobiltelefon i bilen. Trygg trafikk mener det er på høy tid at det skal svi langt mer dersom du bruker håndholdt mobiltelefon når du kjører.

- Kjører man i 80 km/t og er uoppmerksom i 5 sekunder så har bilen beveget seg i 110 meter. Det er som å kjøre med bind for øynene og kan føre til alvorlige ulykker. Det er derfor viktig at vi konsentrerer oss om kjøringen og trafikken og ikke mobilen sier Jan Johansen, direktør i Trygg Trafikk.

Lav bot i dag

I dag får du 1700 kroner i bot og 2 prikker i førerkortet hvis du blir tatt for å røre mobilen mens du kjører.

Det er blant de laveste bøtesatsene man har i trafikken i dag.

- 6800 kroner og tre prikker er en mer rimelig straffeutmåling i forhold til faktisk risiko, mener Ingrid Mæland, regionsleder i Trygg Trafikk Rogaland.

MERKELIG: Ingrid Lea Mæland synes det er rart at bruk av mobiltelefon bare koster deg 1700 kroner i bot. Foto: Trygg Trafikk
MERKELIG: Ingrid Lea Mæland synes det er rart at bruk av mobiltelefon bare koster deg 1700 kroner i bot. Foto: Trygg Trafikk Vis mer

For Trygg trafikk mener at bruk av håndholdt mobil bør sidestilles med kjøring på rødt lys, der man får 6800 kroner og tre prikker i førerkortet uansett om krysset er fullt av biler eller er helt tomt og oversiktlig. For kort avstand til kjøretøyet foran, brudd på vikeplikt og farlig forbikjøring gir også samme straff.

Uoppmerksomhet i bil er medvirkende årsak opptil hver tredje alvorlige trafikkulykke de senere årene. Mobilen må ta sin skyld for disse ulykkene, mener Trygg Trafikk.

Skjer neppe med det første

- Samferdselsdepartementet er godt kjent med at Trygg Trafikk og andre som er sentrale i trafikksikkerhetsarbeidet ønsker skjerpede reaksjoner for brudd på forbudet mot bruk av håndholdt mobiltelefon under kjøring, svarer Edvard Andersen, Seniorrådgiver i kommunikasjonsenheten i samferdselsdepartementet.

- Aktsomhet og oppmerksomhet hos trafikantene er avgjørende for sikkerheten på veiene våre. Forbud som dette skal sammen med blant annet holdningskampanjer bidra til at bilføreren har oppmerksomheten sin rettet dit den bør – det vil si mot veien og andre trafikanter, sier han.

Andersen kan ikke si noe om vi kan forvente høyere bøtesatser med det første, men legger til:

- Vi vurderer derfor jevnlig om reaksjonene vi har for ulike brudd på veitrafikklovgivningen er tilstrekkelige og hensiktsmessige for å oppnå den adferden og atferdsendringen vi ønsker og trenger av trafikksikkerhetshensyn. Reaksjonen for brudd på forbudet mot håndholdt mobiltelefon under kjøring inngår naturlig i dette arbeidet, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer