Piggfrie vinterdekk:

Krever forbud: - Livsfarlig

Stadig flere gjør det, selv om det kan være livsfarlig. Nå kommer det krav om at piggfrie vinterdekk må bli forbudt om sommeren.

MANGE ULYKKER: Disse dekkene er medvirkende årsak til mange dødsulykker på sommerveier. Det viser blant annet en rapport fra VTI i Sverige. Foto: Rune Korsvoll
MANGE ULYKKER: Disse dekkene er medvirkende årsak til mange dødsulykker på sommerveier. Det viser blant annet en rapport fra VTI i Sverige. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Norge er det forbudt å kjøre med piggdekk, men ikke med piggfrie vinterdekk, om sommeren. Det til tross for at disse dekkene både har en gummiblanding og et mønster som gir dårligere veigrep så fort temperaturen stiger over sju-åtte varmegrader.

Likevel er det stadig flere som dropper å skifte til sommerdekk på bilen og i stedet fortsetter sommeren igjennom på de piggfrie vinterdekkene.

En landsdekkende undersøkelse som Infact har gjort for Continental Norge viser nå at 22,3 prosent av bilførerne svarer at de har kjørt hele sommeren på piggfrie dekk. For to år siden var det 18,5 prosent som svarte det samme.

Menn er verstinger

Selv om menn gjerne ønsker å framstå som bilkyndige, er det de som er verstingene. Over 30 prosent av mannlige bilførere svarer at de kjører piggfritt om sommeren, mens under 15 prosent av kvinnene gjør det samme.

- Dette er en utvikling vi ikke liker å se. Å kjøre med piggfrie vinterdekk om sommeren kan i verste fall være livsfarlig. Det burde være forbudt, sier produktsjef i Continental Dekk Norge, Knut Knudsen.

Bremser dårlig

Han forteller at de har gjort flere tester som viser hvor dårlige disse dekkene er på sommerføre:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer