Register for bilskader

Krever skaderegister for bruktbiler

Ved kjøp av bruktbil bør du kunne sjekke om kjøretøyet har hatt større skader, mener NAF.

BØR REGISTRERES? NAF mener det bør opprettes et offentlig skaderegister for bruktbiler. Bildet er fra da Dinside/Dagbladet var med Vegvesenet og Jan Robert Halvorsen (med lykt) på sjekk av EU-kontroller hos NAF og mekaniker Geir Egil Walvik for et par år siden. Bak står Torbjørn Seljevoll. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BØR REGISTRERES? NAF mener det bør opprettes et offentlig skaderegister for bruktbiler. Bildet er fra da Dinside/Dagbladet var med Vegvesenet og Jan Robert Halvorsen (med lykt) på sjekk av EU-kontroller hos NAF og mekaniker Geir Egil Walvik for et par år siden. Bak står Torbjørn Seljevoll. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når man kjøper bruktbil er det i dag ikke mulig å finne ut om bilen har hatt store sikkerhetsmessige skader. I en pressemelding krever nå NAF at det skal gjøres noe med dette.

- Det er på høy tid å få på plass et skaderegister som hindrer at trafikkfarlige biler blir solgt til intetanende forbrukere, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.

Organisasjonen mener det finnes et useriøst marked for videresalg av biler, som har hatt store strukturelle eller sikkerhetsmessige skader. Disse bilene er skal ikke være reparert på en forsvarlig måte, eller de skulle aldri vært reparert, men vraket, mener NAF. De mener bilene det er snakk om kan være svært farlige på norske veier.

Allerede i 2017 gikk Forbrukerrådet ut og krevde et lignende register.

Selges videre uten info?

Biler som er kondemnert av forsikringsselskapene etter skade, kan bli solgt videre i flere ledd, uten at informasjon om skaden og årsaken til kondemnasjonen blir kjent for kjøperne i noen av salgsleddene.

Dette skjer fordi vi ikke har et offentlig register, mener NAF. Følgelig har ikke forbrukerne mulighet til å avdekke at bilen som selges har hatt store skader som gjør at den enten skulle vært vraket eller blitt reparert på forsvarlig måte.

- Vi ønsker at forsikringsselskap, takseringsselskap og profesjonelle aktører som reparerer bilskader rapporterer skader på biler som kan defineres som storskade til et sentralt register, sier Sødal.

- Videre ønsker vi at storskaderegisteret gjøres offentlig tilgjengelig, slik at forbrukeren, bransjen og andre interessenter kan få informasjon om at en bil er registrert i registeret, fortsetter kommunikasjonsrådgiveren.

Han mener at dette ikke trenger å gå ut over personvernet, da et storskaderegister ikke behøver inneholde detaljer om skaden. Det viktige skal være at bilkjøperne kan sjekke om bilen har vært kondemnert. Da har man mulighet til å sjekke videre om detaljene rundt skade og reparasjon.

Ikke offentlig

Vegdirektoratet har uttrykt at de er positive til opprettelse av et storskaderegister, mens kriminalenheten i direktoratet har gått så langt som å anbefale et slikt register.

Det er allerede opprettet et register over kondemnerte biler der Forsikringsbransjen rapporterer inn skader på bilene til Vegdirektoratet, men dette er ikke offentlig tilgjengelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer