Følger Tesla

Kutter prisene

Etter Teslas dramatiske priskutt på Model Y, er det nå flere konkurrenter som følger etter. Pass bare på så du ikke blir lurt.

IKKE LA DEG LURE: Flere bilmerker følger nå etter Tesla med priskutt eller lansering av rimeligere modeller. Vær oppmerksom på at dette ofte går på bekostning av batteristørrelser, rekkevidde eller utstyr. Foto: Rune Korsvll
IKKE LA DEG LURE: Flere bilmerker følger nå etter Tesla med priskutt eller lansering av rimeligere modeller. Vær oppmerksom på at dette ofte går på bekostning av batteristørrelser, rekkevidde eller utstyr. Foto: Rune Korsvll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I flere omganger de siste månedene har Tesla kuttet prisen på både Model 3 og Model Y over hele verden. I januar annonserte den norske importøren et priskutt på 120 000 kroner på Model Y – fra 519 990 til 399 990 kroner. På Model 3 var priskuttet rundt 50 000 kroner uten at det har gått på bekostning av rekkevidde eller utstyr.

Det Tesla ikke snakket veldig høyt om, og som mange oppdaget først da de gikk inn for å bestille en bil, var at disse prisene ikke inkluderte vektavgift, vrakpant eller frakt og leveringskostnader. Når man i tillegg la til vinterhjul, ville prisen på den rimeligste utgaven av Model Y, bli i underkant av 460 000 kroner.

Siden januar har Tesla-sjef Elon Musk beordret flere priskutt - også på de større og dyrere Model S og Model X.

Må være konkurransedyktig

Priskuttene til Tesla har skapt stor usikkerhet i det norske bilmarkedet - både for nye og brukte biler. Foreløpig har reaksjonen til flere av de store norske importørene vært avventende:

STARTET MED TESLA: Tesla Model Y var populær før, men etter flere priskutt siden nyttår, slår den knock-out på konkurrentene.Men tesla fortalte ikke hele sannheten om de nye prisene. Foto: Tesla
STARTET MED TESLA: Tesla Model Y var populær før, men etter flere priskutt siden nyttår, slår den knock-out på konkurrentene.Men tesla fortalte ikke hele sannheten om de nye prisene. Foto: Tesla Vis mer

- Vi har en tydelig beskjed, og den er at vi alltid skal være konkurransedyktige, sier kommunikasjonsdirektør Øyvind Rognlien Skovli i Harald A. Møller til Elbil24. Skovli snakker på vegne av Audi, VW og Skoda.

- På generell basis kan jeg si at vi følger markedet og er opptatt av å ha konkurransedyktige priser, sier kommunikasjonssjef Øyvind Lillestrøm Knudsen i Hyundai. Han har blant annet elektriske Ioniq 5 og Ioniq 6 i sin stall.

Billigere Mustang

Nå skjer det imidlertid ting hos flere merker.

45 000 BILLIGERE: Hyundai Ioniq 5 har vært en suksess i Norge. Nå kommer en utgave med tohjulsdrift som blir 45 000 kroner billigere og dermed godt under grensen for moms. Foto: Hyundai
45 000 BILLIGERE: Hyundai Ioniq 5 har vært en suksess i Norge. Nå kommer en utgave med tohjulsdrift som blir 45 000 kroner billigere og dermed godt under grensen for moms. Foto: Hyundai Vis mer

For noen uker siden varslet Ford at de setter ned prisene på Mustang Mach-E med opptil 44 850 kroner. Det største priskuttet kommer på de dyreste Long Range utgavene med firehjulstrekk. Den rimeligste utgaven, som bare har bakhjulsdrift og en kortere rekkevidde på 44 mil, får et priskutt på 27 400 kroner.

Startprisen blir dermed på rundt 458 000 kroner. Dette framstår som et rent priskutt, uten at det går på bekostning av batteristørrelser eller utstyr.

Kutter 45 000 på Ioniq

For Hyundai har Ioniq 5 vært en ubetinget suksess i Norge. Den konkurrerer direkte mot Tesla Model Y.

Forrige uke lanserte importøren en Ioniq 5 Advance som er 45 000 kroner billigere enn de bilene som er solgt hittil. Modellen får en startpris på 469 000 kroner, men også her kommer frakt og registreringskostnader på 12 900 kroner i tillegg.

BILLIG-ENYAQ: Skoda lanserer nå en billig-utgave av populære Enyaq i Europa. Den får imidlertid et mindre batteri og betydelig kortere rekkevidde enn dagens modeller. Foto:
BILLIG-ENYAQ: Skoda lanserer nå en billig-utgave av populære Enyaq i Europa. Den får imidlertid et mindre batteri og betydelig kortere rekkevidde enn dagens modeller. Foto: Vis mer

Denne modellen har bare bakhjulsdrift og noe mindre utstyr enn bilen som har vært i salg så langt. Stort batteri med rekkevidde på 50 mil er imidlertid inkludert i prisen. Med 482 000 kroner sniker også Ioniq 5 seg dermed under den magiske moms-grensen.

Ny billig-Enyaq

I forrige uke varslet Skoda at de vil starte salget av en billigutgave av den elektriske familie-SUV- en Enyaq i Europa - ganske sikkert som et svar på priskuttene til Tesla. Bilen skal koste under 40 000 euro, ifølge Skoda. Det tilsvarer rundt 470 000 norske kroner, som er rundt 90 000 kroner billigere enn det rimeligste Enyaq koster i dag.

Om denne bilen kommer til Norge er imidlertid usikkert. For å få ned prisen har Skoda nemlig kuttet blant annet størrelsen på batteriet. Enyaq iV50, som den heter, får en rekkevidde på «bare» 36 mil, bakhjulsdrift og en motor på 148 hester.

Sjekk rekkevidda

Kommunikasjonssjef hos den norske Skoda-importøren, Christine Eiken Winter, sier at det ikke er tatt noen avgjørelse på om denne modellen skal tas til Norge og at dette er en løpende vurdering som importøren gjør.

- For øyeblikket er ikke dette et hett tema hos oss, forteller han til DinSide.

Trolig er vurderingen at prisen er god, men at rekkevidda er i korteste laget i forhold til det de fleste elbilkjøpere forventer her hjemme.

Hvilken importør som er neste ut med priskutt blir spennende å se. Det er lite trolig at de andre store importørene vil sitte rolig å se på at Tesla til de grader dominerer salgsstatistikken slik de har gjort hittil i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer