Mobiltelefon bak rattet

Kvinner er mobil-verstinger

Kvinner bruker mobiltelefonen dobbelt så mye som menn når de kjører bil. En positiv nyhet er at mobilbruken har gått ned.

DOBBELT SÅ MYE: Kvinner bruker mobilen nesten dobbelt så mye som menn mens de kjører bilen. Det viser data fra 7 000 bilister som lar kjørestilen sin overvåke av en smart app. Foto:
DOBBELT SÅ MYE: Kvinner bruker mobilen nesten dobbelt så mye som menn mens de kjører bilen. Det viser data fra 7 000 bilister som lar kjørestilen sin overvåke av en smart app. Foto: Vis mer
Publisert

Det er data for 2021 fra de bilene som er forsikret hos Fremtind, der sjåførene har sagt «ja» til at kjøreatferden deres overvåkes via en app på mobilen, som viser at kvinner bruker mobiltelefonen mye mer enn menn bak rattet. I 2020 brukte menn mobilen 30 prosent mindre enn kvinner, og i fjor 36 prosent mindre.

– Våre kjøredata fra 2021 viser at kvinner brukte mobilen opp mot dobbelt så mye som menn mens de kjørte. Vi så lignende atferd i 2020, sier skadeforebygger Therese Nielsen i forsikringsselskapet Fremtind.

40 kilometer i mobilen

Forsikringsselskapet har registrert faktisk tasting og bruk av mobilen, ikke om du for eksempel streamer musikk. Datagrunnlaget er fra totalt 77 millioner kjørte kilometer (48 millioner i 2021), hos 7000 aktive brukere av appen Smartbil.

MOBILBRUKEN NED: Fra 2020 til 2021 gikk mobilbruken bak rattet tydelig ned. Samtidig ble boten for å bruke mobilen bak rattet økt kraftig. Foto: Rune Korsvoll
MOBILBRUKEN NED: Fra 2020 til 2021 gikk mobilbruken bak rattet tydelig ned. Samtidig ble boten for å bruke mobilen bak rattet økt kraftig. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

– Våre data viser at kvinnelige sjåfører hadde en topp i mobilbruk i juli i fjor, med 3,5 prosent av den tiden de kjører. Nordmenn kjører om lag 1 175 kilometer i måneden. Det vil si at de kvinnelige sjåførene i snitt kan ha kjørt 40 kilometer med mobilen i bruk bare denne måneden, sier Nielsen.

Menn fikk en topp på mobilbruk bak rattet i mars 2020, da koronaen inntraff. Én hypotese er at det var en stor mengde nyheter som «måtte sjekkes» og «ikke kunne vente».

Mobilbruken går ned

– Meldinger, nyhetsvarsler og push fra sosiale medier kan alltid vente. Stans bilen og les nyheter og meldinger når du har parkert, oppfordrer skadeforebyggeren.

Tallene fra forsikringsselskapet viser imidlertid også at mobilbruken bak rattet går ned. Totalt sett har mobilbruken bak rattet blitt redusert med over ti prosent fra 2020 til 2021. Menn har hatt den største reduksjonen med 16 prosent. Kvinner har også redusert mobilbruken, men bare med åtte prosent.

UP tok færre

– Dette er en fin utvikling. Vi anbefaler alle å holde fingrene unna mobilen når de kjører. Mobilbruk bak rattet kan være livsfarlig. Uoppmerksomhet er årsak til mange store og små trafikkulykker, sier Nielsen.

UP BEKREFTER: Første halvår i 2021 tok UP langt færre for å bruke mobil bak rattet. Det faller sammen i tid med at boten ble økt til 5 000 kroner. Foto: UP
UP BEKREFTER: Første halvår i 2021 tok UP langt færre for å bruke mobil bak rattet. Det faller sammen i tid med at boten ble økt til 5 000 kroner. Foto: UP Vis mer

Tendensen om mobilbruk harmonerer med erfaringer Utrykningspolitiet (UP) har gjort. Tallet på antall bilførere som er tatt for ulovlig bruk av mobiltelefon bak rattet gikk ned med 14 prosent første halvår 2021, sammenliknet med samme periode året før.

Mye kan tyde på at bilistene har latt seg skremme av at mobilboten ble økt fra 1700 til 5000 kroner og tre prikker i førerkortet 1. januar 2021.

Menn tas oftest

DinSide har spurt UP om de har de samme erfaring som Fremtind med kvinner og menns mobilbruk bak rattet.

Deres tall viser at det er menn som oftest blir tatt for bruk av mobilen bak rattet. I fjor ble 4 063 kvinner tatt for mobilbruk, mens 9 561 menn måtte punge ut med en bot på 5 000 kroner for det samme.

Dette kan henge sammen med at menn kjører omtrent dobbelt så mye bil som kvinner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer