Kvinner klusser med gasspedalen

Kvinner er verst til å tråkke på gassen i stedet for på bremsen, i følge ny amerikansk undersøkelse.

TRÅKKER PÅ FEIL PEDAL: Kvinner roter mer med pedalene enn menn, viser en amerikansk undersøkelse. Men menn er generelt mer involvert i ulykker. Foto: colourbox.com
TRÅKKER PÅ FEIL PEDAL: Kvinner roter mer med pedalene enn menn, viser en amerikansk undersøkelse. Men menn er generelt mer involvert i ulykker. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ulykker hvor bilister feilaktig treffer gasspedalen i stedet for bremsen, har en tendens til å involvere eldre, kvinnelige bilister på parkeringsplasser. Dette i følge en amerikansk undersøkelse, som er referert av Associated Press (AP).

Menn bak de fleste ulykker

I følge FNOs trafikkskadestatistikk (TRAST), som er statistikk basert på skademeldinger innlevert til forsikringsselskapene (kun materielle skader), viser det seg likevel at kvinner generelt sett er mindre skadeutsatte enn menn.

Dersom vi ser på statistikken for 2011, var det en mann bak 51,5 prosent av ulykkene, mens det var en kvinnehånd på kun 24,6 prosent av ulykkene. Dette er alle innmeldte ulykker sett under ett. (14,8 prosent står oppført som "uten fører" og 9,1 prosent er "ukjent".)

Hva med deg

Har du rotet med pedalene? (Avsluttet)
Nei (mann)(81%) 1813
Ja (mann)(7%) 156
Nei (kvinne)(4%) 96
Har ikke førerkort(3%) 78
Ja (kvinne)(3%) 77
Vet ikke(1%) 20
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Den norske forsikringsstatistikken har altså ingen tall for gasspedalulykker som i den amerikanske ulykken, men det er menn som står bak flest ulykker for alle ulykkestypene som er registrert i TRAST.

Dette er den samme konklusjonen som i den amerikanske undersøkelsen: De påpeker også at selv om to tredjedeler av de som roter med pedalene er kvinner, så er det menn som står bak den største andelen av trafikkuhellene, også i USA. Ifølge undersøkelser er cirka 60 prosent av bakmennene bak alle ulykker i USA nemlig: menn.

Undersøkelsen, utført av National Highway Traffic Safety Administration, konkluderte også med at de over 76 og de under 20, var de som var hyppigst representert i gasspedalulykkene. De rapporterer også at majoriteten av gasspedalulykkene skjer på parkeringsplasser, i parkeringshus og oppkjørsler, heller enn på veien.

Har du tråkket på gassen i stedet for bremsen, eller rotet med kløtsjen, eller liknende? Fortell det til oss i avstemmingsobjektet til høyre.

Slett ikke som det synes

Det er ikke fritt for at kvinner ofte får gjennomgå i trafikken. Det er ikke måte på hva vi skal være dårligere til enn menn. Bare det siste året har vi hørt at kvinner er verst på rygging, kvinner er dårligere til å parkere enn menn og kvinner skal være redde for å kjøre bil i utlandet.

Men heldigvis er det slett ikke så ille som det først kan se ut til. For to år siden gikk forsikringsselskapet If ut med en oppfordring til at flere kvinner skulle ta rattet. Bakgrunnen for denne oppfordringen var at forsikringsselskapets skadetall viser en annen virkelighet.

- Vi vet fra skadestatistikken at kvinner opp til 30 år har en langt mer forsiktig tilnærming til bilkjøringen, og generelt sett har mindre skader enn menn, sa fagsjef i If, Kurt Isak Undereidet i forbindelse med denne saken på DinSide.

Også UP har tidligere bekreftet dette overfor DinSide:

- Det er ingen tvil om at det er menn som er verst på veiene, sa Odd Reidar Humlegård i UP til DinSide i denne artikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer