La motoren få kjørt seg

Er du blant dem som alltid kjører motoren din på lavt turtall? Da bør du "blåse ut" en gang i blant.

Publisert
Sist oppdatert

De fleste bilinteresserte har på et eller annet tidspunkt hørt påstanden om at "daukjørte" biler har godt av en liten "utblåsing". Er påstanden korrekt? Gjelder den både gamle og nye biler? Vi har snakket med en rekke eksperter og gir deg i dag svarene.

Først må det imidlertid understrekes at våre kilder understreker at det ikke finnes vitenskapelige fasitsvar på disse spørsmålene. Vi ga derfor åpning for at våre kilder kunne synse og mene på grunnlag av deres brede erfaring.

Et korrekt råd

Med dette som utgangspunkt kan vi konkludere med at utblåsings-rådet faktisk er et godt råd. Bakgrunnen er at ingen motorer evner å gjennomføre en hundre prosent fullstendig forbrenningsprosess. Resultatet er soting/koksing som over tid danner avleiringer på ventiler, i utblåsingskanaler, katalysatorer, lydpotter og så videre. Jo lengre tid disse avleiringene får ligge, jo større fare er det for krystallisering. Når krystallisering først har oppstått, skal det mye til å bli kvitt fremmedlegemene, som over tid kan redusere motorens effektivitet. I verste fall kan slike avleiringer resultere i ujevn motorgange og fusk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.